Organizacija YIHR: Srbija i Crna Gora dužne da istraže zločin u Štrpcima 1Foto: Logo

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je povodom godišnjice zločina u Štrpcima zahtevala da se do kraja utvrdi puna odgovornost ne samo izvršilaca već i nalogodavaca.

YIHR navodi da su na današnji datum pre 28 godina pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Ta organizacija navodi i da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminsane pošto ne uživaju status civilnih žrtava rata, a da u Crnoj Gori sem Nebojše Ranisavljevića niko drugi nije procesuiran.

„Podsećamo da je Velija Murić, advokat porodica (žrtava), podneo 20. maja 2002. godine krivične prijave protiv 14 visokih bivših funkcionera i prosledio ih saveznom državnom tužiocu, Javnom tužilaštvu Srbije, višem tužiocu u Bijelom Polju i državnom tužiocu Crne Gore. Većina ovih funkcionera Srbije i Crne Gore je u medjuvremenu preminula, ali su pravosudni organi Srbije i Crne Gore i dalje dužni da istraže i do kraja rasvetle slučaj otmice u Štrpcima“, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja 16 godina.

Do danas su pronadjeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, a za zločin su do sada pravnosnažno osudjeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je osudjen pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zatvora.

Jovičić, protiv koga je vodjen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osudjen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za „Štrpce“ su trenutno u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari