Organizatori: Policija i redarska služba sprečili pokušaje incidenata na novosadskom prajdu 1Foto: Centar za razvoj demokratskog društva Europolis

Organizatori Novosadske nedelje ponosa i današnje prve Parade ponosa u tom gradu „Grupa Izađi“, saopštila je večeras da je taj događaj prošao uspešnno i bez incidenata, te da je policija i redarska služba pokušaje provokacija i incidenata na ulazima.

„Kao i svaki prajd koji se organizuje u Srbiji, i Novosadski prajd je obeležen prisustvom policije i redarske službe, a zahvaljujući njihovom radu, sprečeni su pokušaji incidenata na ulazima, što je omogućilo osećaj bezbednosti svih okupljenih na Prajdu“, saopštili su organizatori.

Kako su naveli, skup se nakon završetka mirno razišao, ali je došlo do nekoliko incidenata u užem centru Novog Sada, gde je nekoliko grupa verbalno napalo aktiviste i aktivistkinje Grupe Izađi, kao i Saveza za jednaka prava ERA i udruženja „Da se zna!“ u centru Novog Sada.

„Policija je nakon poziva došla na lice mesta i privela dva počinioca. Grupa Izađi oštro osuđuje sve napade koji su se danas desili i zahteva od nadležnih organa da štiti bezbednost svih onih kojima je ista ugrožena zbog pretpostavljene pripadnosti LGBTI zajednici, bez obzira na to u kom delu grada se nalaze“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se organizatori nadaju se da će prijavljeni slučajevi biti uspešno procesuirani i da će „član 54a Krivičnog zakona biti sproveden prilikom izricanja presude“.

Prvi Novosadski prajd je trajao dva sata i okupio je oko 250 posetilaca i posetiteljki, više od 30 delegata iz ambasada zemalja Evropske unije i oko 40 novinara, dodali su organizatori.

Organizovala ga je Grupa Izađi u saradnji sa gradom Novim Sadom i Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad 2019, kao i uz podršku Beogradskog prajda, Ambasade Kraljevine Holandije, Labris – organizacije za ženska lezbejska prava, „Da se zna!“ i ERA Saveza za jednaka prava LGBTI osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari