U lokalnoj administraciji uključujući i javna preduzeća, i ustanove u opštinama Pčinjskog okruga zapošljeno je ukupno 1.301 lice, dok aktuelni zakonski propisi u odnosu na broj stanovnika dozvoljavaju da taj broj iznosi 881 radnika, pa se javlja višak administrativaca od 404 ili 32,3 procenata, govore zvanični podaci.

Na području sedam opština u ovom najnerazvijenijem delu Srbije živi oko 250.000 stanovnika.

U odnosu na broj činovnika po glavi stanovnika prednjači opština Trgovište, u kojoj prema podacima sa poslednjeg popisa živi 5.226 stanovnika, a lokalna administracija broji čak 116 lica, iako zakon predviđa da sve poslove treba da obavlja samo 21 lice, pa se javlja višak od čak 95 radnika ili enormnih 81,9 procenata. Interesantno je da u ovoj opštini svi članovi Opštinskog veća primaju zaradu između 40.000 i 60.000 dinara, iako je u privredi ove opštine upošljeno nešto više od 250 radnika, pa ispada da najveći deo zarada ide kroz poreze, ali i republički transfer koji „u životu“ održava budžet ove siromašne i devastirane opštine. Potom sledi opština Bujanovac, gde je u sektoru lokalne samouprave upošljeno 305 lica, dok su zakonske potrebe 173, pa se javlja višak od čak 132 lica (43,3 procenta).

U pograničnoj opštini Bosilegrad, gde živi 8.571 stanovnik, blizu 30 procenata lokalnih administrativaca je višak, jer zakon dozvoljava posao za 34, a sada je 48 uposlenih. U preševskoj opštini radi 186 lica u administraciji i javnim preduzećima, a prema zakonu taj broj bi trebalo da bude 139 pa je reč o višku od 47 radnika (25,3 procenta). Blizu 19 procenata iznosi i višak administrativaca u Vladičinom Hanu, gde živi 21.751 stanovnik, a lokalna samouprava zapošljava dvadeset radnika više, jer prema zakonskim propisima taj broj treba da bude 87, a on u ovom trenutku iznosi 107.

Viška ima i u centralnoj opštini ovog okruga Vranju, gde je u gradskoj upravi i javnim ustanovama upošljeno 447 radnika, od kojih je njih 105 u ovom trenutku višak, s obzirom da su realne potrebe 332. U procentima reč je o skoro četvrtini radnika koji su na poslu mimo Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji, koji je stupio na snagu u decembru 2009. godine.

Jedini svetli primer predstavlja opština Surdulica, gde takođe postoji višak administrativaca, ali samo njih sedmoro. U lokalnoj samoupravi u ovoj opštini uključujući i javne ustanove uposlena su 92 radnika, dok je zakonom taj broj, prema 21.261 stanovnika, limitiran na 85, pa ispada da se radi o višku od oko deset procenata.

Kada se ima u vidu da se svi zaposleni u javnom sektoru u Pčinjskom okrugu finansiraju iz gradskih budžeta, koji se puni prilivom sredstava poreskih obveznika sa ovog područja, onda je sasvim sigurno da će u narednoj godini biti otpuštanja, s obzirom na sve težu ekonomsku situaciju u privredi ovog kraja koja posustaje iz dana u dan. Gradonačelnik Vranja Zoran Antić već je najavio da u narednoj godini neće biti prijema novih radnika u gradskoj upravi, ali je nezaustavljiv proces partokratskog zapošljavanja u javnim preduzećima koja su u Vranju podeljena partijama iz vladajuće koalicije.

Primer Surdulice

Opština surdulica je jedina od svih sedam u Pčinjskom okrugu gde članovi Opštinskog veća za svoj rad ne primaju nikakve novčane nadoknade, već taj posao obavljaju volonterski, za razliku od Vranja, gde je plata gradskog većnika u proseku oko 70.000 dinara uz pravo na korišćenje službenih automobila, kao i dnevnica za putovanja. Interesantno je i da deo lokalnih funkcionera iz Trgovišta koji rade u lokalnoj samoupravi na posao svakodnevno dolazi iz Vranja, gde žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari