Osobe sa invaliditetom teško se zapošljavaju u Nišu 1Foto, Ivan Novković

Zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović rekla je da se u tom gradu krše prava osoba sa invaliditetom.

“Iako osobe sa invaliditetom imaju različite probleme u ostvarivanju svojih prava, to je naročito izraženo u oblasti zapošljavanja”, rekla je ona danas na Svetski dan osoba sa invaliditetom.

Ivan Novković, predsednik PONS fondacije, izjavio je za Danas da svojim kolegama želi da poruči “da ne gledaju samo sebe i svoja prava jer njih mogu da ostvaruje uz podršku ostalih”.

“Neprirodno je, neljudski, bezobrazno, sebično i jadno, da ste zagledani samo u svoje pravo na personalnu asistenciju, trotoare, rampe, zvučne semafore, taktilne staze, tuđe nege, druge prinadležnosti, beneficije i lažni komfor, a da vas u isto vreme baš briga za Savamalu, Krušik, Jovanjicu, kineske robovlasnike i zagađivače, Rio Tinto i druge slične zločine protiv tvoje države i zdravog razuma”, rekao je Novković.

On je pozvao osobe sa invaliditetom da podrže sutrašnje građanske proteste u Nišu.

“Vapaj za zemlju, vodu i vazduh je i tvoj vapaj i vapaj drugih za sve nas! Svi oni koji znaju i mogu da izađu svuda drugde, očekujem da mi se sutra pridruže u 14 časova na kružnom toku kod Delta planeta ili u Ulici Nikole Pašića kod Skupštine grada Niša”, kazao je on.

U Nišu je, inače, gradska ombudsmanka juče razgovarala sa osobama sa invaliditetom povodom njihovog Međunarodnog dana.

Ona je rekla da je “svesna da se invalidi suočavaju sa mnogobrojnim problemima, iako ih do sada njoj nisu prijavili ni pojedinac, kao ni udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari