Ostali dužni za grejanje koje im nije ni priključeno: Jedno od poslednjih alternativnih mesta u Novom Sadu, Dom b-612 ipak neće početi sa radom 1Foto: A. L./Danas

Dom b-612 jedan od poslednjih klubova gde su održavane alternativne svirke, ali i mnogi drugi kulturni događaji, ipak neće ponovo početi sa radom. Uz sav trud, nisu uspeli da u novom prostoru priključe struju, vodu i grejanje, ali su uprkos tome, u objektu koji nema niti jedno grejno telo, Poslovnom prostoru ostali dužni više od 31.000 dinara za grejanje.

„Nedavno smo se oglasili i javno konstatovali da je naš pokušaj da Dom b-612 preselimo u prostor u ulici Matice srpske bio promašaj. Platili smo par kirija, počistili smo malo smeća i povukli se poraženi, raskinuli smo ugovor o zakupu i mislili smo da je to to. Ali, malo smo se zeznuli. Naime, službenici Gradske uprave za imovinu i imovinsko pravne poslove (javno preduzeće koje nam je prostor iznajmilvalo) su nas nedavno informisali da smo dužni da platimo 31.000 dinara“, kažu iz Doma b-612.

Ukoliko taj iznos ne uplate, saopšteno im je da će on biti prisilno naplaćen njihovim žirantima, a to su sve njihovi prijatelji.

Kirije su uredno plaćali, a prostor nisu koristili, ugovor o zakupu su odavno raskinuli, pa su ostali u čudu otkud dugovanje?

„Otišli smo tamo, raspitali se i saznali da smo dužni novac za grejanje. Razumno i racionalno objašnjene zašto plaćamo grejanje kog bilo nije, mi nismo dobili. U svakom slučaju novce smo uplatili kako žirante ne bi doveli u nezgodnu situaciju. Želeli smo da vaskrsnemo Dom b-612 kao malu ustanovu kulture u gradu proglašenom za Evropsku prestonicu kulture, a projekat smo završili tako što smo javnom preduzeću platili račun za grejanje u objektu u kome nema struje, nema radijatora niti bilo kakvog grejnog tela“, nastavili su iz Doma.

Arsenije jedan od pokretača Doma b-612, kaže da su nakon iseljenja iz starog prostora, novi, gradski, pronašli u Ulici Matice srpske, ali su problemi počeli da se nižu još u startu. Kuća je bila napuštena godinama i u jako lošem stanju, ali su bili spremni da je obnove.

Ostali dužni za grejanje koje im nije ni priključeno: Jedno od poslednjih alternativnih mesta u Novom Sadu, Dom b-612 ipak neće početi sa radom 2
Foto: A. L./Danas

Obećavanja da će im biti uključena struja i voda prvo su bila čvrsta, no kako je vreme prolazilo ona su polako kopnila. Za sve to vreme plaćali su kiriju i račune. Sa druge strane, od grada nisu mogli dobiti upotrebnu dozvolu za bilo kakve radove, pa čak i za izbacivanje običnog šuta i godinama nakupljenog smeća u ovom napuštenom objektu.

– U jednom trenutku zahtev za uvođenje struje su nam odbili, rekli su da je to previše na dugačkom štapu jer kreće rekonstukcija Almaškog kraja, pa bolje da ništa ne počinju. Kada smo se žalili na račune za grejanje, rekli su nam da ne moramo plaćati grejanje jer ga nemamo i da su to rešili sa Toplanom. Na kraju, kada smo izašli iz prostora, imali smo dug prema Toplani – rekao je Arsenije.

Kako dodaje, oko pola godine su pokušavali da ožive ovaj ruinirani objekat. Početkom leta već su vratili ključeve i prostor u pređašnje stanje. Bukvalno su im naplatili maglu, pa su tako i napisali u svrsi uplate: „Prodavanje magle i naplata ničega“.

Milan Čekrdžin Cef takođe jedan od ljudi koji su zaslužni što je ovaj klub bio alternativni centar u Novog Sada, kaže da nema snage da vija pravdu, pre svega zbog žiranata.

– Bio sam u Poslovnom prostoru gde su mi pokušali objasniti zašto moramo da platimo grejanje koje nam uopšte nije ni uvedeno, ali mi i dalje nije jasno. Nemamo konkretan plan za dalje, probali smo sve, potrošili smo puno energije i vremena, ali rešenje da ponovo otvorimo Dom b-612 nemamo – izjavio je Cef.

Ostali dužni za grejanje koje im nije ni priključeno: Jedno od poslednjih alternativnih mesta u Novom Sadu, Dom b-612 ipak neće početi sa radom 3
Foto: A. L./Danas

Kako je veoma realno da će i Omladinski centar „CK13“ morati da se iseli iz svog prostora, Novi Sad će ostati bez alternativnih okupljališta po kojima se nekada raspoznavao. Dapače, da ti prostori nestaju oseti se već neko vreme jer su mladi svoje događaje počeli organizovati u Rusinkom kulturnom centru „Matka“ koji im je u nedostatku ostalih prostora u gradu širom otvorio svoja vrata. Tako se dobar deo alternativne kulture drugog po veličini grada u Srbiji, koji voli da se hvali svojom urbanom scenom, zapravo održava na životu velikodušnošću jedne od nacionalnih manjinskih zajednica. Rusinima hvala.

Uticajni komšija je bio protiv otvaranja kluba

U ranijem obraćanju iz Doma b-612 kada su najavili da od novog prostora neće biti ništa, naveli su da su od samog starta naišli na ozbiljno negodovanje pojedinaca u komšiluku, ali isto tako su nailazili i na podršku komšija.

„Klasika…kadar na visokoj poziciji u državnom aparatu je bio najglasniji i najagresivniji, dok je “raja” bila za. Nekako smo se s tim nosili, ali to nije bio jedini problem.“

Sve te birokratske zavrzlame su zajedno sa zaposlenima u Gradskoj direkciji za imovinu nekako rešavali, ali to je trajalo i trajalo, na kraju su došli u pat poziciju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari