Osnovni sud u Novom Sadu doneo odluku da se Omladinski centar "CK13" iseli iz Crne kuće 1Foto: CK13

Udruženje „Omladinski centar CK13“ saopštilo je da je Osnovni sud u Novom Sadu doneo presudu po kojoj se usvaja tužbeni zahtev udruženja “Kuda org”, što znači da se raskida njihov Ugovor o korišćenju prostora Crne kuće bez naknade. „Omladinski centar CK13“ tako mora da se iseli iz prostorija Crne kuće, te da nadoknadi troškove sudskog postupka.

CK13 će se žaliti na ovu presudu, čime se kako kažu, odlaže njeno izvršenje do odluke Višeg suda.

„Podsećamo, „Kuda.org“ je u maju 2020. godine raskinula Ugovor o korišćenju prostora sa Omladinskim centrom CK13 i postavila ultimatume za njegovo obnavljanje koji su odbijeni. Nakon toga, „Kuda.org“ je najpre pokrenula tužbu protiv nemačke fondacije SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, a kojoj 15 godina kasnije „Kuda.org“ negira hipotekarno pravo koje služi kao garancija da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana. U oktobru 2020. godine “Kuda org” je pokrenula tužbu za iseljenje protiv udruženja “Omladinski centar CK13”“, kažu iz ovog udruženja.

Kako dodaju, sud je na poslednjem ročištu, održanom 14. septembra ove godine, stavio van snage sopstvenu odluku kojom se dozvoljava stupanje u mešanje fondaciji “Schüler Helfen Leben” (SHL) iz Berlina“, rekli su iz „CK13“.

Osnovni sud u Novom Sadu doneo odluku da se Omladinski centar "CK13" iseli iz Crne kuće 2
Foto: CK13

„Tokom ovog političkog sukoba, kao i kroz ceo sudski proces, borimo se protiv prava privatne svojine i logike privatnog gazdinstva u civilnom društvu. U postupku smo nastojali da ukažemo na nedostatak aktivne legitimacije koju “Kuda org” ne može imati upravo na temelju Ugovora koji su prilikom osnivanja Centra potpisali sa fondacijom SHL, a koji “Kuda org” takođe pokušava da poništi, u odvojenom sudskom postupku. Tokom trajanja našeg procesa, otkrilo se i da je “Kuda org” krivotvorila vlastito članstvo i falsifikovala odluke svojih upravljačkih organa, što ukazuje na koruptivan način rada ovog udruženja. Zbog svojih postupaka “Kuda org” je izgubila sav legitimitet kod fondacije SHL, kao i na aktivističkoj i kulturnoj sceni Novog Sada, ali i kod svih aktera koji Crnu kuću posmatraju kao mesto javnog značaja“, navode iz CK13 te dodaju da nastavljaju sa svojim redovnim programima i aktivnostima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari