"Otrov u centru grada": Kakva je situacija pre 20 godina bila u Beogradu nakon prevrtanja cisterni sa vinilhloridom? 1Ilustracija Foto: Screenshot/RTS

Pre 20 godina dnevni list Danas je na naslovnoj strani svog vikend izdanja objavio vest pod naslovom „Otrov u centru grada“, koja je govorila o prevrtanju četiri cisterne sa vinilhloridom kod teretne stanie ŽTP „Beograd“ u blizini Starog železničkog mosta.

Cisterne su se prevrnule oko četiri ujutru 10 avgusta 2003, a pošto su prevozile veoma toksičnu, eksplozivnu i kancerogenu supstancu, vinilhlorid, nadležni su oko 16 časova tog istog dana zatvorili za saobraćaj Stari železnički most na Savi kao i biciklističke staze pored reke.

Tada je, kako je Radio- televizija Srbije javila, postojala mogućnost da, zbog bezbednosnih razloga, bude evakuisana autobuska stanica Laste koja se nalazi u blizini mesta nesreće kao i stanari okolnih ulica.

Prema informacijama koje je tada dobila redakcija Danasa Stari železnički most je u kasnim večernjim časovima istog dana kad se nesreća dogodila bio otvoren za saobraćaj, a odlučeno je da cisterne budu pretočene narednog dana na licu mesta.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Prva u redu cisterni, najbliža Starom železničkom mostu, je bila u najkritičnijem položaju ali je uz pomoć kranova uspravljena bez većih problema.

Tada je na lice mesta stigla kompozicija praznih cisterni iz Niša u koje je vinilhlorid iz prevrnutih cisterni trebalo da bude pretočen.

Tadašnji savetnik premijera za ekologiju, Srđa Popović je tada izjavio da nije došlo do izlivanja opasnih materija i da nema opasnosti po zdravlje i život građana.

 

Kako je Popović tada rekao, premijer Zoran Živković je odmah nakon nezgode naredio istragu i istražni sudija je ujutru nakon nesreće otišao na lice mesta i obavio uviđaj.

Kako je istražni sudija tada objasnio vinilhlorid je supstanca koja spada u kategoriju veoma opsanih jedinjenja i kad se zapali postaje kancerogen.

U trenutku kada je davao izjavu je napomenuo da je takva opasnost prošla i da više ne postoji rizik da se vinilhlorid zapali.

„Vinilhlordi je opasna supstanca velike eksplozivnosti i toksičnosti. Moguće je da će čitav postupak ispravljanja cisterni trajati nekoliko dana, jer postoji opasnost da se one pri podizanju oštete, zbog čega ćemo raditi pažljivo i polako“, rekao je tada načelnik službe za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja dr Milan Milutinović.

On je tada u razgovoru za Danas potvrdio da su cisterne neoštećene i da nije došlo do curenja ovog opasnog jedinjenja.

Dnevni list Danas je u svom narednom broju objavio vest da su prevrnute cisterne uspravljene i stabilizovane i da je počelo pretakanje opasnog vinilhlorida.

"Otrov u centru grada": Kakva je situacija pre 20 godina bila u Beogradu nakon prevrtanja cisterni sa vinilhloridom? 2
Foto: Printscreen/Klub čitalaca Danasa

„Nema nikakve opasnosti po život i zdravlje građana. Prema našim merenjima iz minuta u minut utvrđeno je da nema curenja, a za slučaj da se nešto ipak desi, mada je ta opasnost prošla, sve je spremno“, izjavio je tada Srđa Popović.

Atomsko-biološko-hemijska jedinica Ministarstva odbrane bila je na licu mesta, a prema rečima Srđe Popovića odmah nakon nesreće došle su i stručne ekipe ŽTP „Beograd“, Ministarstva unutrašnjih poslova i ekipe za ekološku zaštitu.

Kako je Popović tada objasnio najveća opasnost je bila da se vinilhlorid zapali prilikom iskakanja vagnoa cisterni iz šina, najkritičnija je bila prva cisterna koja je bila najbliža tramvajskom mostu na Savi i koja je ležala na ispusnom ventilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari