Za vikend je pronađeno šest mrtvih mišara, strogo zaštićene ptičje vrste u Srbiji, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Pored njih nađena je jetra nepoznate životinje posuta po svoj prilici pesticidom, saopštili su ornitolozi koji su u blizini leševa našli i vreću u kojoj se nalazila otrovna materija.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Ovakva hrana bila je fatalna za zaštićene ptice, ali se pretpostavlja da to nije konačan broj žrtava, jer je hrana dostupna na otvorenom i drugim životinjama. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu istragu ovog slučaja i traži da se povodom svega oglasi Ministarstvo poljoprivrede i saopšti koje se mere sprovode da bi se zaustavila zloupotreba pesticida. Ornitolozi traže da se brzo sprovede analiza uginulih životinja, a pravosudni postupci ubrzaju, kako bi počinioci bili kažnjeni. O nagomilanim slučajevima nerešenih prijava za ubijanje strogo zaštićenih životinja spremni su da obaveste međunarodne organizacije za zaštitu prirode i Evropsku komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari