Otvaranja 46. FEST- a večeras u Sava Centru 1

Kvalitet je zajedničko ime svim filmovima ovogodišnjeg, 46. Međunarodnog filmskog festivala (FEST), izjavio je danas Jugoslav Pantelić, umetnički direktor tog festivala.

Festival će otvoriti počasni gost, mađarski reditelj Ištvan Sabo, kojem će biti uručen „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Festival počinje večeras ceremonijom otvaranja u 19 sati u Sava centru, na kojoj će biti prikazana američka drama “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” Martina Makdone, favorit za Oskara.

Ovogodišnji FEST, do zatvaranja 4. marta pod sloganom “Priđi bliže”, donosi 116 premijera u 13 programskih celina.

Autorska hrabrost je takođe ono što je zajedničko ovogodišnjoj selekciji filmova, bilo pri izboru teme, naročito autora iz malih kinematografija, koje su goruće bilo na lokalnom terenu odakle dolaze, neke i globalno, rekao je Pantelić na konferenciji za novinare.

Počasni gost Ištvan Sabo je prvi mađarski oskarovac, a prema rečima Pantelića mađarska kinematografija je izuzetno zastupljena na ovogodišnjem FEST i to ne slučajno.

Sabo je predstavnik kinematografije koja poslednjih godina beleži neverovatne uspehe i ide krupnim koracima ka vrhu, rekao je Pantelić i napomenuo da je moguće da Mađarska na dan zatvaranja FEST, kad je dodela Oskara, dobije i trećeg oskarovca, Iludi Koenjedi za film „Na telu i duši“ koji je prikazan na prošlogodišnjem Festu kao film iznenađenja.

Direktora CEBEF, organizatora festivala, Nataša Ilić istakla je da je sve spremno za FEST i da stižu gosti, a očekuje se više od 40.

Ova kultna manifestacija održava se uz podršku Grada Beograda, Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i sponzore kreće, rekla je Ilić.

Ispred Sava centra postavljen je crveni tepih, kojim će defilovati gosti festivala, javne ličnosti i filmske zvezde.

Pred početak festivala prodato je oko 60.000 karata, što je, kako je rekla, dobar rezultat.

FEST se održava, osim u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu Vlada Divljan, Sine grand u Rakovici.

Cene ulaznica su od 300 i 400 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari