Osveštane prostorije renovirane klinike na Fakultetu veterinarske medicine: Dekan tvrdi nije versko delovanje 1Foto: Fakultet veterinarske medicine/Instagram

Nedavnom otvaranju renoviranih prostorija Klinike za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Fakulteta veterinarske medicine (FVM) prisustvovao je vikar patrijarha srpskog Ilarion koji je osveštao ovu kliniku, piše u autorskom tekstu u Nedeljniku Radmila Resanović, redovna profesora ove visokoškolske ustanove.

„Imamo jasan upliv Srpske pravoslavne crkve i crkvenih učenja u medicinsku naučno-obrazovnu instituciju“, ocenjuje Resanović i citira članove Zakona o visokom obrazovanju koji kaže da „na visokoškolskoj ustanovi nije dozvoljeno političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje“.

Profesorka navodi i odredbe statuta Univerziteta u Beogradu i Fakulteta veterinarske medicine u kojima stoji da na visokoškolskim ustanovama nije dozvoljeno versko organizovanje i delovanje i da je dekan dužan da se stara o poštovanju ove obaveze i da preduzme potrebne mere da se spreči njihovo kršenje.

„No, možda ovi pravni akti nisu pisani u vreme kada su fakultete naseljavali zli dusi pa nije bilo potrebe za njihovim proterivanjem, vremena se menjaju, zli dusi se moraju rasterati“, piše Resanović.

Uz napomenu da je osnovni zadatak akademske zajednice da obrazuje studente i podstakne kritičko mišljenje, razvija intelektualnu radoznalost, neguje i razvija toleranciju, a ne da nameće bilo kakve dogme, pa ni verske, profesorka se pita da li sprovođenje crkvenog obreda u okviru fakulteta religija prestaje da bude privatna stvar koja proizilazi iz naših različitih pogleda na svet.

„Da li se dovode u pitanje osnovni postulati na kojima počiva naučna misao? Da li je javni prostor zloupotrebljen? Radi li se o diskriminaciji?“, pita Resanović.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine Milorad Mirilović za Danas kaže da otvaranje renoviranih prostorija pomenute katedre nije prošlo kao osveštanje, već uz sečenje kolača.

„Ali čak i to nije važno. Razgovarao sam sa rektorom i sa nekim ljudima na Univerzitetu i apsolutno nemamo problem sa tim, jer neki fakulteti slave svoje slave. Ja sam, na primer, prisustvovao slavi na Pravom fakultetu gde su bili rektor i ministar“, navodi dekan Mirilović.

On kaže da ne zna motiv profesorke da piše o tom događaju i napominje da to nije bilo nikakvo versko organizovanje.

– Klinike smo renovirali uz pomoć koleginice koja vodi jednu privatnu firmu i koja je predložila da to uradimo, da sečemo kolač. Tog dana je bio praznik Ekaterina koja je zaštitnica studenata i na taj način smo to uradili. Cilj nije bio osveštanje prostorija nego sečenje kolača. Ništa nije bilo tendenciozno, već je bila najbolja namera – navodi Mirilović.

Dodaje da je o samom događaju obavestio šefove katedri i da niko nije imao primedbu, te da osim pomenutog pisma profesorke Resanović nije čuo nikakve negativne komentare.

„Ako je odobravanje čina osveštanja Klinike za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju stav većine nastavnika i saradnika Fakulteta veterinarske medicine, a ne posledica letargije, nezainteresovanosti, straha ili biranja puta manjeg otpora, onda je pravo vreme da se na ovoj instituciji održi parastos zdravom razumu, profesionalnom dignitetu i akademskoj čestitosti“, poručila je na kraju svog teksta profesorka Radmila Resanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari