Otvoren Festival slobodnih reka i planina u Toplom Dolu 1Foto: Miloš Manić

Drugi Festival slobodnih reka i planina održava se u pirotskom selu Topli do na Staroj planini.

Festival je počeo otvaranjem izložbe pod nazivom “Život staroplaninskog čoveka“, koju čini oko 150 fotografija i eksponata.

O istorijatu Toplog dola, obnavljanju sela i životu ljudi govorio je istoričar Srđan Cvetković. On je pojašnjavao posetiocima ono što  je prikazano na fotografijama, ukazujući na značaj očuvanja sećanja na prošla vremena i ljude koji su stvarali selo.

Cvetković ističe da je ova izložba prvi korak u formiranju Muzeja staroplaninskog čoveka u Toplom dolu. Pored formiranja Muzeja, radi se i na obnovi crkve i uređenju kuća, rekao je Cvetković.

 U kulturnom delu programa nastupili su muzički umetnici Dušan Antić, Zoran S. Jovanović i Snežana Jandrilić i pesnikinja Dragica Užareva. Prikazano je i nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima je i film “Lov na Boroša“, autora Stefana Ćirića. Ćirić je posle projekcije govorio o svom radu na tribini. Ovom prilikom promovisana je i knjiga poljskog autora pod nazivom “Burek za doručak, gurmanluci u Srbiji“, koja sadrži odeljke o Toplom dolu.

Srđan Cvetković je uručio zahvalnice prijateljima festivala. Večeras će biti dodeljene nagrade učesnicima na konkursu za najbolji video rad i fotografiju o temi Stara planina, a o najboljim radovima odlučivaće publika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari