Otvoren Srpsko-korejski informativni centar u Nišu, drugi u Srbiji 1Foto: Srpsko korejski informativni centar

U Nišu je otvoren Srpsko-korejski informativni centar  (SKIP), drugi takve vrste u Srbiji, posle Beograda, saopštio je kabinet gradonačelnice.

Ovaj centar će prevashodno raditi na digitalnom opismenjavanju građana, a pružaće i podršku da se lokalna samouprava digitalno transformiše i digitalizuje.

Centar su juče svečno otvorili ambasador Republike Koreje u Srbiji Đeung Li, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Čedomir Rakić i gradonačelnica Dragana Sotirovski sa predstavnicima NIA i KOTRA.

U potpunosti ga je opremila Republika Koreja u šta je uloženo 250.000 evra.

Oprema je prilagođena slepim i slabovidim osobama, a prostor sadrži i opremu namenjenu deci školskog uzrasta.

Otvoren Srpsko-korejski informativni centar u Nišu, drugi u Srbiji 2
Ambasador Koreje u Nišu: Foto ni.rs

„Informatičko pristupni centar je reprezentativan projekat saradnje Republike Koreje u IT sektoru koji ima za cilj povećanje dostupnosti informacija a samim tim i poboljšanje kvaliteta života građana. Srbija je jedna od retkih zemalja u kojima ovaj centar otvoren u čak dva grada. Čvrsto verujem da je otvaranje ovog Informatičkog pristupnog centra simbol bliskih odnosa između Republike Koreje i Srbije, kazao je ambasador Republike Koreje Đeung Li.

On je kazao da se Niš “pokazao kao dobar domaćin korejskim kompanijama i poručio da će pozitivna iskustva preneti drugim korejskim privrednicima kako bi ih ohrabrio da ovde investiraju”.

Sotirovski je poručila da u Nišu “godinama uspešno posluju” dve korejske kompanije, Jura i Šinvon, koje zapošljavaju više od tri hiljade radnika.

U ovim južnokorejskim kompanijama je, inače, u tom periodu bilo otpuštanja radnika i protesta zbog uslova rada i kršenja radničkih prava, a zaposleni su ukazivali i na “zabranu osnivanja sindikata”.

Inspekcija rada i drugi državni organi uglavnom su konstatovali da u njima “nema zakonskih propusta”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari