Otvorena izložba fotografija „Jedina moja“ u Novom Sadu koja tematizuje nasilje nad ženama i femicid u Srbiji (FOTO) 1Foto: Darko Babić

Izložba fotografija „Jedina moja“, autorke Marije Erdelji, otvorena je sinoć u Galeriji FORMA – UPIDIV u Novom Sadu i trajaće do 4 decembra. Izložba tematizuje nasilje nad ženama i femicid u Srbiji, a postavlja se povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U Srbiji godišnje živote izgubi najmanje 30 žena, i to samo zato što su žene.

Kako sama umetnica ističe praksa u medijskom i ilustrativnom izveštavanju na ovu temu je uglavnom pogrešna.

Kako progovoriti kroz fotografije na ovako osetljivu temu, a da se sa stanovišta morala i etike predstavi na adekvatan način, kroz svoje fotografije pokazuje i sama umetnica.

Marija Erdelji završila je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i ovogodišnja je dobitnica Nacionalne nagrade za etičko izveštavanje o siromaštvu „Refleksija“, dobila je i priznanje za projekat od važnosti „Živimo zajedno“ i za doprinos u društvu – Koracima Mileve Marić, 2020 godine.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari