Žigmanov: Ministarstvo podržalo kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da se Ministarstvo i ove godine pridružilo kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ kroz razne aktivnosti i podršku inicijativama civiljnog društva i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Žigmanov je u interbjuu za FoNet baveo da je kampanja počela 25. novembra povodom obeležavanja Međunarodnog dana nasilja nad ženama, a trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

„Više od stotinu država sveta, nevladine organizacije, vladine institucije organizuju čitav niz različitih događanja kako bi ukazala na neki aspekt neki segment izazova sa kojima se društva suočavaju kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje“, naglasio je Žigmanov.

On je napomenuo da je Ministarstvo ove godine u saradnji sa međunarodnim organizacijama, nevladinim spektrom i medijskim prijateljima organizovalo kampanju sa ciljem da ukaže na problem femicida u društvu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo se vrlo jasno i odlučno suprotstavilo tom problemu osvešćujući da je dužnost svakog građanina, organizacije, instance vlasti nulta tolerancija prema bilo kakvom obliku kršenja prava i bilo kakvom obliku nasilja.

Ministar Žigmanov je podsetio da je u proteklih 10 godina u Srbiji ubijeno je 300 žena, a samo ove godine do početka decembra ubijeno ih je 27.

„To sigurno jeste izazov sa kojim se mi suočavamo. Ista vrsta problema postoji i u drugim evropskim državama i zemljama regiona“, rekao je Žigmanov objašnjavajući da je to vrsta sveprisutnog problema kada su u pitanju devijacije u modernim društvima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari