Otvoreni Međunarodni sajam obrazovanja, Dani Laze Kostića i NS gejming nedelja u Novom Sadu 1Foto: Grad Novi Sad

Na Novosadskom sajmu svečano je otvoren Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“, Dani Laze Kostića i prvi Sajam gejminga, „NS gaming week“. Manifestacije će trajati do subote 23. marta.

– Odavno nije bila ovakva praznična atmosfera na Novosadskom sajmu. Ovo su sajmovi duše, ovo su sajmovi kulture, umetnosti obrazovanja i znanja – rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.

„Dani Laze Kostića“, smešteni su u okrilje Putokaza, a teme su prilagođene i mlađoj publici.

Biće reči o lektiri, o tome šta i koliko mladi čitaju, jubilejima – 200 godina od rođenja Branka Radičevića, 100 godina od rođenja Aleksandra Tišme, 200 godina Letopisa Matice Srpske, doprinosu Evropske prestonice kulture književnosti u Novom Sadu i šire.

U Hali “Master” su i izlagači na prvom Sajmu gejminga gde su najavljene mnoge avanture, bogat sadržaj i pregršt zanimljivih aktivnosti, stare i nove igre, Treasure Hunt i Esports games takmičenja.

– U naredna tri dana na ovom Sajmu i štandu Ministarstva prosvete predstavićemo raznolikost i mogućnosti koje nude ustanove obrazovanja. Posetioci će imati priliku da vide na koji način se radi sa decom u školama i predškolskim ustanovama, predstaviće im se postignuća i talenti naših učenika, škole će predstaviti svoju ponudu, što je posebno zanimljivo u svetlu predstojećeg upisa u srednje škole – rekla je ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

U cilju unapređenja uslova kako u predškolskom tako i u školskom sistemu, Novi Sad je u 2024. godini izdvojio ukupan iznos od 8,2 milijarde dinara, rekao je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

– Sajam obrazovanja je važna smotra mladosti, obrazovanja, poleta i snage. Iz godine u godinu ovaj događaj prerasta u važno mesto susreta vrednih i darovitih mladih ljudi, predstavnika obrazovnih institucija, nastavnika, pedagoga, i izdavača u okviru Dana Laze Kostića. Ovom manifestacijom Novi Sad nedvosmisleno želi da podrži sve učenike u njihovom umeću sticanja znanja i veština. Novi Sad je omogućio učešće svih srednjih škola sa teritorije Grada na Sajmu kako bi se na njihovim štandovima učenici završnih razreda osnovnih škola upoznali sa obrazovnim profilima u ponudi – kazao je Đurić.

Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rekao je da je Univerzitet u Novom Sadu za 20 odsto brojniji u broju istraživača za proteklih sedam godina, za 65 odsto je više objavljenih radova u referentnim časopisima za isti period.

Danas je u Auli Novosadskog sajma održan i Sajam zapošljavanja koji su organizovali Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Novi Sad.

Do ponedeljka, 25. marta traje i Izložba umetnosti „Art Expo“. Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, a ulaz se ne naplaćuje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari