Novosađani žele da od grada otkupe javnu površinu za izgradnju parka: "Hoćemo da vratimo ono što nam pripada" 1Foto: Ž.B./021.rs

Građani okupljeni oko Telepske inicijative pokrenuli su akciju prikupljanja novca kako bi na javnoj licitaciji 4. aprila u Gradskoj upravi u Novom Sadu otkupili prostor za park na Telepu.

Lokacija na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice bila je obećana kao novi park, ali je lokalna vlast ubrzo promenila priču i te parcele je prodala ili prodaje kao građevinsko zemljište za još jedan stambeni kompleks.

Kako kažu aktivisti, iza njih je više od pola decenije borbe, brojnih obraćanja nadležnima, peticija sa hiljadama prikupljenih potpisa, gerilsnkih akcija, koncerta, izložbi i radionica, sa kojima nisu uspeli da si obezbede preko potreban park u delu grada koji nema niti jednu uređenu zelenu površinu.

– Zato smo odlučili da stvar preuzmemo u svoje ruke i probamo legalnim putem da povratimo ono što nam pripada, a što su nam gradski čelnici beskrupulozno oteli pogazivši i volju svojih finansijera – nas građanki i građana ovog grada, ali i svoju obećanu reč – kako usmenu, tako i pisanu. Pošto pravo na profit ima primat i gazi sva ostala ljudska prava, gradska kamarila je odlučila da privatnim investitorima proda parcelu koja je prema ranijim planovima bila namenjena izgradnji telepskog parka i to bez obzira na to što nikakvi numerički pokazatelji ne pokazuju da postoji realna potreba za poslovno-stambenim objektima i kompleksima – rekla je aktivistkinja Jovana Radević.

Kako dodaje, oni su kao pripadnici različitih inicijativa i kolektiva, odlučili da svojim sugrađanima i sugrađankama predstave jedan novi, a zapravo stari koncept investitora. Tip investitora koji je postojao dok su postojali zakoni i država koja ih je regulisala.

– Naš „investitorski kolektiv“ predstavljamo mi – građani, a otvoreni smo za sve zainteresovane koji žele da mu se pridruže. Bitno je samo da je vaš interes fokusiran na opše dobro, umesto na profit – zato što mi ulažemo u bolje sutra, bez plana da od toga finansijski profitiramo – nastavila je Radević.

Tako su pokrenuli kampanju „Svim srcem za Telepski Park“ tokom koje će prikupljati novčana sredstva za kupovinu parcele broj 8019.

Pošto su sugrađani već jednom otkupili svoj grad od Marije Terezije 1748. godine, došlo je vreme da u 2024. godini otkupljujemo svoju zemlju od servisa koji nas opslužuje, a koji je tu zemlju elegantno prisvojio, kaže Radević.

Novosađani žele da od grada otkupe javnu površinu za izgradnju parka: "Hoćemo da vratimo ono što nam pripada" 2
foto: Aleksandar Lazarević

Poziv za doniranje novca za otkup parcele za park će biti otvoren za sve pojedince, kolektive, firme, kompanije i sve ostale koji žele da doprinesu oplemenjivanju grada.

U planu je da buduću koinvestitori odnosno građani dobiju neku formu obeležja, zahvalnice ili reklame u budućem parku.

Ukoliko tražena sredstva ne budu prikupljena u predviđenom periodu, sakupljena suma će biti donirana u dobrotvorne svrhe Nacionalnom Udruženju Roditelja Dece Obolele od Raka (NURDOR).

Grad prevario svoje građane

Pre tri godine, sa više od 2.800 potpisa, Telepčani su uspeli da promene odluku gradske vlasti koja je na ovoj parceli planirala da gradi Vatrogasni dom. Tražili su park. Argument je bio snažan, ovo naselje sa više od 20.000 stanovnika nema niti jedan park ili bilo kakvu upotrebljivu zelenu površinu.

U Novom Sadu se tih dana desilo nešto nezamislivo. Građani su uspeli da se peticijom suprostave gradnji. Međutim, veselje je trajalo kratko.

Umesto parka u novom Generalnom urbanističkom planu do 2030. godine, ovde su ucrtane zgrade koje se penju i do 12 spratova, dok je za park ostavljen najmanji deo prostora na parceli. Telepčani se sa pravom brinu da neće dobiti ni toliko, kad krene haos sa parkiranjem.

Pre skoro dve godine prvo je privatnom investitoru prodana parcela od 7.664 kvadratnih metara po ceni od 961 milion dinara.

A sada se prodaje i druga parcela od 6.477 kvadrata koju građani žele da otkupe. Prve dve licitacije nisu uspele i Grad će pokušati po treći put da proda ovaj drugi deo parcele na Bulevaru Patrijarha Pavla. Nova cena niža je za sedam odsto i iznosi 743.838.111 dinara.

Na ove dve parcele sada mogu da grade zgrade od osam do dvanaest spratova.

Novosađani žele da od grada otkupe javnu površinu za izgradnju parka: "Hoćemo da vratimo ono što nam pripada" 3
foto: Aleksandar Lazarević / Uređenje zelene površine na Telepu

U Novom Sadu tako nije izgrađen niti Vatrogasni dom, niti novi park, nego se čeka dolazak kranova za još jedan privatni stambeni kompleks. Kada će na manjem delu parcele biti uređen park, još nema najava.

Štandovi za prikupljanje novca na više lokacija

Prva akcija prikupljanja novca za otkup budućeg Telepskog parka desiće se u subotu, 23.marta, ispred marketa Univer kod Minakve na Futoškom putu 93c, kao i ispred Pošte na Bulevaru Patrijarha Pavla 83, od 10h. Nakon toga sledi nova akcija u nedelju od 10 sati ispred Hrama Kirila i Metodija u ulici Feješ Klare. Informacije o budućim akcijama objavljivaće na Fejsbuk grupi ‘Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad’.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari