Kongres amerikanista sledeće godine u Novom Sadu: Jedan od najvećih naučnih skupova u istoriji, očekuje se dolazak do 3.000 istraživača 1Foto: Univerzitet u Novom Sadu

Međunarodni kongres amerikanista – ICA, 58 po redu, sledeće godine, u periodu od 30. juna do 5. jula biće održan u Novom Sadu najavljeno je danas na konferenciji za novinare u novosadkom Rektoratu.

Jedan od najvećih naučnih skupova u istoriji Univerziteta u Novom Sadu (UNS) ujedno će biti i proslava velikog jubileja – 150 godina od osnivanja ICA.

Organizatori ovog događaja su Univerzitet u Novom Sadu i njegova četiri fakulteta – Filozofski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički fakultet i Tehnološki fakultet, kao i Društvo hispanista Srbije.

UNS je dobio ovu prestižnu kandidaturu u julu 2023. godine u Brazilu, a jedan od osnovnih povoda za to bila je institucionalna podrška rektora Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, gradonačelnika Novog Sada, ambasadora Argentine, Brazila i Meksika, kao i drugih međunarodnih institucija.

– Od 30. juna do 5. jula 2025. godine Univerzitet u Novom Sadu biće svetski centar istraživača, profesora i stručnjaka iz 29 oblasti – od antropologije i umetnosti, preko egzaktnih nauka i novih tehnologija do obrazovanja, geografije i sporta. Želja nam je da naš kampus, Rektorat i četiri fakulteta suorganizatora budu stecište vrhunske nauke, akademskog suživota, kulturnih programa i razmene znanja i ideja, iz kojih će proizići brojni novi vidovi saradnje i međunarodni projekti – poručio je rektor prof. dr Dejan Madić.

Očekuje se dolazak između 1500 i 3000 istraživača iz celog sveta koji se bave izučavanjem Severne, Srednje i Južne Amerike.

Kongres amerikanista imaće 29 tematskih oblasti, među kojima su i antropologija, arheologija, arhitektura, primenjene nauke, nove tehnologije, ljudska prava, rodne studije, političke nauke, lingvistika, kulturna baština, međunarodni odnosi, inovacije, turizam, afroameričke studije, sport, umetnost i kulturna baština, veze između Balkana i Amerike.

Čestitajući zaslužnima za dovođenje 58. izdanja Kongresa u Novi Sad, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je naglasio da je razvoj kongresnog turizma jedna od mera Strategije održivog razvoja Grada.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović objasnila je da je sama kandidatura Univerziteta u Novom Sadu za organizaciju ovako značajnog svetskog događaja vredna je velikog poštovanja.

– Naše Ministarstvo poslednjih godina intenzivno radi na uključivanju Srbije u najrazličitije tokove naučnih sadržaja, pokušavamo u našoj zemlji da razvijamo infrastrukturu za unapređenje nauke i inovacija, da budemo dobri domaćini međunarodnih skupova i neophodna podrška našim mladim naučnicima i istraživačima, da dosegnu visine o kojima sanjaju. Ovaj Kongres je sjajna prilika da se otvori jedan novi prostor za međunarodnu saradnju, da se povežu naučnici najrazličitijih uzrasta i najšireg spektra obrazovanja, jer nauka treba i mora da bude univerzalan jezik – rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Kongres amerikanista sledeće godine u Novom Sadu: Jedan od najvećih naučnih skupova u istoriji, očekuje se dolazak do 3.000 istraživača 2
Foto; Univerzitet u Novom Sadu

Podršku organizaciji Kongresa svojim prisustvom na današnjoj konferenciji za medije iskazali su ambasador Argentine Nj. E. Osvaldo Marsiko, ambasador Meksika Nj. E. Karlos Korona, zamenik šefa misije Ambasade Kraljevine Španije Dario Otero i druga sekretarka Ambasade Brazila u Srbiji Railsa Alensar, a posredno i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Da bi se uverili da Univerzitet u Novom Sadu raspolaže kapacitetima za realizaciju nekoliko stotina simpozijuma, panela odnosno naučnih sesija i da bi preneli svoja dragocena iskustva novom domaćinu, ovih dana su u posetu Univerzitetu u Novom Sadu došli organizatori prethodnih kongresa ICA, predsednik Glavnog odbora Kongresa amerikanista prof. dr Valter Raudales iz Salvadora i potpredsednik Glavnog odbora Kongresa profesor emeritus Manuel Alkantara iz Španije.

„Misija je uspela. Univerzitet u Novom Sadu i fakulteti domaćini nadmašili su sva naša očekivanja i dobili ocenu 10 od 10“, izjavio je prof. dr Valter Raudales, a profesor Manuel Alkantara je naglasio da će u Novom Sadu biti održan najstariji kongres u istoriji svetske nauke, te da je Univerzitet u Novom Sadu spreman za to kako zbog svojih kapaciteta tako i zbog institucionalne podrške iskazane i na današnjoj konferenciji za medije.

Sama kandidatura Univerziteta u Novom Sadu za organizaciju ovako značajnog svetskog događaja predstavljala je izazov, a predstavnici Univerziteta na prošlogodišnjem Kongresu ICA u Brazilu ostavili su bolji utisak od mnogih metropola i većih univerziteta. Sada je na nama da to poverenje opravdamo, izjavila je predsednica Organizacionog odbora Kongresa ICA2025 prof. dr Bojana Kovačević Petrović.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari