Otvoreno pismo sindikata RGZ Aleksandru Vučiću 1Foto: radnik.rs

Situacija u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) je teška, ozbiljna i veoma zabrinjavajuća za sve koji poznaju prirodu poslova i probleme koji u dužem periodu egzistiraju u ovoj instituciji, a zaposleni i mi predstavnici sindikata godinama ukazujemo na mogućnost nastanka kolapsa u RGZ, stoji u otvorenom pismu tri sindikata predsedniku Srbije.

Predstavnici Jedinstvene organizacije sindikata RGZ, sindikata „Nezavisnost“ i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata pozvali su danas predsednika Aleksandra Vučića na „razumevanje i pomoć“ u skladu sa njegovim ovlašćenjima.

„Politika prikrivanja i umanjivanja evidentnih propusta u rukovođenju nekim državnim sistemima je pokazala da su potencijalne štete znatno veće i dalekosežnije“, ocenili su oni u otvorenom pismu.

Naveli su da je za izradu softvera koji bi trebao da bude srce budućeg elektronskog poslovanja RGZ u nekoliko pokušaja utrošeno „izuzetno mnogo novca“, koji se meri u milionima evra, kao i da je taj posao poveren između ostalog i kompanijama iz nekih susednih „ne baš prijateljskih zemalja“.

„To otvara pitanje ne samo bezbednosti našeg katastra i podataka građana već i pitanje nacionalne bezbednosti“, ukazali su sindikalci u otvorenom pismu.

„Verujemo da ste se i Vi lično zainteresovali za pitanje bezbednosti, kao i za mnoga druga koja su se otvorila poslednjih 23 dana od kada je došlo do blokade rada RGZ. Кvalitet softvera i nabavljene opreme je pod velikim znakom pitanja“, upozorili su sindikalci.

Demantovali su navode poslovodstva RGZ da su „nereprezentativni, lažni sindikati koji zastupaju interesne grupe“, i to nazvali „notornom neistinom“.

„Naše insistiranje na prekidu šikaniranja članova sindikata, besmislenim rotacijama rukovodilaca koji su naši članovi i koji podržavaju rad sindikata, sumnjivim i nepokrivenim javnim nabavkama, lošim softverima, zloupotrebi konkursa za prijem radnika, bahatosti i neprofesionalizmu direktora i rukovodstva, neprimereno niskim zaradama najvećeg broja zaposlenih, nekompetentnosti rukovodećeg kadra i nameri privatizacije dela RGZ je okarakterisano kao zlonamerno“, naveli su sindikalci.

U otvorenom pismu su naveli i da, po nalogu direktora, koordinatori pozivaju članove sindikata, a posebno one na rukovodećim pozicijama i poručuju im da je najbolje da se isčlane iz sindikata, dok u suprotnom mogu da se suoče sa premeštajem i da završe na radnom mestu i do 100 kilometara od mesta stanovanja.

„Ovo je nešto o čemu će svakako imati šta da kažu i viši sindikalni nivoi uključujući i međunarodne asocijacije u kojima smo kao reprezentativne centrale punopravni članovi. Ako u našoj državi ne postoje institucije koje će da zaštite elementarna prava na sindikalno delovanje moramo da se obratimo onima van nje“, poručili su sindikati u otvorenom pismu.

Konstatovali su, „sa žaljenjem“, da među prioritetima aktuelne Vlade nije utvrđivanje odgovornosti za uništavanje državnih resursa, „što RGZ svakako jeste“, već da je zaštita „lika i nedela“ jednog fukcionera iznad renomea važne državne institucije, važnih poslova od značaja za državu i građane i elementarnih ljudskih prava i sloboda zaposlenih i sindikata.