Otvoreno Svetsko takmičenje studenata 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu danas je otvoreno Svetsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja, na kojem učestvuje 16 studentskih timova sa prestižnih svetskih univerziteta i poslovnih škola, a trajaće do 8. aprila, za kada je zakazano finale.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je da takmičenje protekne u „divnom druženju i atmosferi“. „Želim da ostali nauče ono što vi već znate – da je Srbija zemlja sve boljeg poslovanja i sve boljih prilika za razvijanje biznisa“, rekao je Šarčević na otvaranju takmičenja. On je istakao da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ubuduće podržavati ovakve događaje, a povodom Dana studenata, koji se obeležava danas, akademcima je „dugoročno“ poželeo da studije budu besplatne. „Najvažnije je da država ojača kako bi to mogla da ispuni i da broj studenata na budžetu iz godine u godinu povećavamo. Ove godine ćemo imati priliku da to radimo kada je u pitanju IT sektor“, kazao je Šarčević.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da je ovo takmičenje važno za Srbiju i za naše studente. „Za Vladu Srbije je čast da ima ovakav fakultet koji promoviše našu zemlju i bude domaćin studentima sa 16 najprestižnijih univerziteta. Oni će sutra svojim prijateljima i porodici pričati o Srbiji, o kompanijama za koje rade studije slučajeva“, rekla je Brnabić. Istakla je da je ovo takmičenje važno zato što izdvaja naš univerzitet i Srbiju kao destinaciju gde se podstiče saradnja između obrazovne institucije i privrede. „Ovo je posle samo pet godina jedno od najvažnijih svetskih takmičenja za studije slučajeva u privredi, a svakako najveće i najvažnije u regionu. To je ogroman uspeh koji pokazuje drugačiji imidž Srbije, kakav vlada i želi da projektuje“, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je istakla da je važno da studenti budu otvoreni za saradnju. „Ovde danas imaju saradnju sa šest vodećih svetskih univerziteta i to iskustvo je samo po sebi važno“, ocenila je Brnabić. Upitana da li je ministarstvo koje vodi uočilo probleme sa biračkim spiskom koji se godinama ponavljaju, Brnabić je odgovorila da jeste, dodavši da će oni postojati sve dok ne bude uvedeno elektronsko glasanje, od ćega smo godinama daleko. Dodala je da je birački spisak kompletno sređen za izbore 2012. godine i od tada se svakodnevno ažurira kada su u pitanju preminuli i oni koji su postali punoletni. Objasnila je da bi mehanizham ažuriranja trebalo da se usavrši, a tvrdi da je postojeći „birački spisak ažurirniji nego što je ikada bio“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari