Ove nedelje pojačana kontrola vozača i pešaka u Subotici zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona 1Foto: Pixabay/TheDigitalWay

U periodu od 9. do 15. oktobra, sprovodiće se međunarodna akcija pod nazivom „Fokus na putu“, koja je usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza.

Kako su saopštili iz Policijske uprave Subotica, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 20 puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se postotak vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Policijski službenici saobraćajne policije od početka ove godine sankcionisali su oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisnog korišćenja telefona ili slušalica.

Akcija „Fokus na putu“ sprovodiće se u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari