"Ove plemenite doktorke i medicinske sestre zauvek će biti deo istorije Vranja": Odata pošta heroinama Prvog svetskog rata 1Foto: vranje.org.rs

Kraj spomenika „Žene Škotske“, na platou ispred Doma zdravlja u Vranju, održan je komemorativni skup u znak sećanja na humanost i požrtvovanje škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata.

Predsednik Skupštine grada, Dejan Tričković, rekao je da je dr Izabel Emsli Haton, 1918. godine, imenovana za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomandovana u Vranje.

„Šestu jedinicu ‘Bolnice žene Škotske’ uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda. Jedinicu ‘Amerika’ činilo je 11 lekara i 40 medicinskih sestara. Na čelu ove jedinice bila je dr Izabel Emsli Haton, doktorka koja je plenila dobrotom i predanošću svom pozivu. Angažovanje i misija dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica u lečenju pacijenata ostalo je upamćeno kao posebno, puno topline, istinske brige, saosećanja i plemenitosti“, istakao je predsednik Skupštine grada Vranja.

"Ove plemenite doktorke i medicinske sestre zauvek će biti deo istorije Vranja": Odata pošta heroinama Prvog svetskog rata 2
Foto: vranje.org.rs

Dodao je da toliku humanost Vranje ne zaboravlja.

„Ove plemenite doktorke i medicinske sestre, i njihovo milosrđe i želja da pruže pomoć svima, oličenje su najviših mogućih vrlina. Zbog toga će one zauvek biti deo istorije našeg grada. Pored negovanja sećanja na altruizam strankinja koje su boravile u Vranju i nesebično pružale pomoć našem narodu, obaveza svih nas je da takve vrednosti razvijamo i podržavamo, jer humanost i istinska briga za dobrobit drugih najveće su vrednosti“, istakao je predsednik Skupštine grada.

O hrabrosti i požrtvovanju dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica govorio je i direktor vranjskog Zdravstvenog centra, dr Saša Đorđević.

Na spomenik „Žene Škotske“ vence i cveće položili su predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, delegacija gradske opštine Mladenovac, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, Policijske uprave, Zdravstvenog centra, boračkih organizacija i Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“.

"Ove plemenite doktorke i medicinske sestre zauvek će biti deo istorije Vranja": Odata pošta heroinama Prvog svetskog rata 3
Foto: vranje.org.rs

U umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i učenici vranjske Medicinske škole koja nosi naziv po ovoj škotskoj doktorki.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari