Dovoljni su dvogled, fotoaparat i terenska beležnica kao i malo dobre volje da bi se ovog vikenda, kada će u Srbiji biti organizovano posmatranja ptica, izašlo u prirodu i pratila seoba ptica.

Svake godine, tokom prvog vikenda oktobra, milioni posmatrača ptica iz celog sveta odlaze u prirodu kako bi uživali u praćenju globalnog fenomena seobe ptica. Tako je i u našoj zemlji, gde su i ove godine u organizaciji Društva za i proučavanje ptica Srbije organizovani izleti na 29 lokaliteta – od Prijepolja i Limske akumulacije, Pešterskog polja i Sjenice do Bogojeva i Hajdukova, a tu su i jezero Rusanda, Okanj bara u Elemiru, ribnjak u Bečeju, te ušće reka u Beogradu, Gružansko jezero, Velika Morava, Dunav kod Apatina, Tamiš, DTD kanal, Zobnatičko jezero, Zasavica i Ovčarsko-kablarska klisura.

– Ove godine, Evropski vikend posmatranja ptica odigraće se 5. i 6. oktobra. Cilj ovog masovnog izlaska u prirodu je popularizacija posmatranja „običnih“ i „neobičnih“ ptica, praćenje njihove epske seobe i uživanje u boravku u prirodi. Pored toga, ideja manifestacije je da se ljudima ukaže na potrebu zaštite sve ugroženijih ptica i njihovih staništa – objašnjava Marko Tucakov, iz Društva za zaštitu i posmatranje ptica Srbije.

Prema njegovim rečima, sve posmatrane ptice se beleže, a podaci se šalju međunarodnoj organizaciji “BirdLife International” koja će, nakon održavanja Evropskog vikenda posmatranja ptica, objaviti rezultate posmatranja nekoliko dana nakon manifestacije. Inače, ovog vikenda u Melencima kod Zrenjanina u organizaciji ovog društva biće održan prvi jednodnevni festival posvećen ekoturizmu i zaštiti prirode. U nedelju 6. oktobra u Banji Rusanda u 9 časova počinje program posvećen promociji tri zaštićena banatska područja sa slanim jezerima – Slano Kopovo, Rusanda i Okanj bara. Pored posmatranja ptica, organizovana su predavanja i izložbe fotografija a cilj je upoznavanje javnosti sa vrednostima slanih jezera kao i značajem zaštite prirode i ekoturizma. Manifestacija je deo projekta “Improving the bird conservation status of three IBAs in Serbia: Slano Kopovo, Rusanda and Okanj Lakes” koga sprovodi DZPPS, a podržava fondacija EuroNatur iz Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari