Ovogodišnji kamp bez igranja oružjem 1Foto: Zlatiborpress

Kamp na Zlatiboru koji je prošle godine u ovo vreme najpre naišao na osudu dela javnosti zbog toga što su deca bila obučavana sa igračkama oružja, a potom i zabranu policije, ove godine se odvija nesmetano.

Kako za Danas objašnjava Željko Vukelić, predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i organizator kampa, ovogodišnji skup se razlikuje od prethodnog u nekoliko bitnih detalja.

– Organizator skupa nije Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, već ja kao fizičko lice zajedno sa roditeljima koji su želeli da njihova deca provedu neko vreme na Zlatiboru u zdravom okruženju, kaže Vukelić.

Upitan o aspektu prošlogodišnjeg kampa koji je izazvao najviše reakcije, igračkama oružja koje su deca nosila tokom obuke, Vukelić naglašava da takvih igračaka nema ove godine.

– Na kampu nema ničeg sličnog. Imamo samo sportske rekvizite, lopte, mreže, kanape i slično, kategoričan je Vukelić, dodajući da deca nose sopstvenu odeću, a ne uniforme.

Prema njegovim rečima, skup na Zlatiboru je uredno prijavljen policiji i sve se odvija u skladu sa zakonom. Vukelić dodaje da se ovogodišnji skup u tom pogledu ne razlikuje od prošlogodišnjeg koji je bio zatvoren.

– Ukoliko smo mi tada prekršili zakon, zbog čega nisam procesuiran. A ja nisam pozvan ni na informativni razgovor. I dalje mi niko nije objasnio koju smo mi to odredbu zakona prekršili pa nam je kamp zatvoren, naglašava Vukelić i dodaje da je policija prošle godine četiri puta kontrolisala kamp i nije našla ništa sporno, pre nego što ga je zatvorila.

Upitan o vezama sa ruskim desničarskim organizacijama, Vukelić je istakao da oni nisu ruska podružnica i ponovio da se sve radi u skladu sa zakonom.

– Kamp nije zatvoren za javnost i imamo dosta gostiju. Neki od naših prijatelja su Rusi, zaključio je predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba uz dodatak da se kamp završava u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari