Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti protestuju ispred te ustanove jer i dalje nemaju gde da se leče 1Arhiva Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“ okupili su se danas ispred te ustanove zbog toga što, kako tvrde, i dalje nemaju gde da se leče, a privremeni premeštaj, koji im je obećala ministarka zdravlja Danica Grujčić, još nisu dobili.

Okupljeni nose transparente sa napisima: „Ostavite bolnicu na miru“ , „Zdravo je pravo“ , „Ko to ruši u Paunovoj“ , „No pasaran“, „Zar bolnice na ulice , „Ne kockajte se sa ljudskim zdravljem i životima“, „Spasimo Paunovu, ona je spasila nas“, „Teško državi koja ovako brine o mentalnom zdravlju naroda“ i „Borba za mentalno zdravlje“.

Pacijenti Dnevne bolnice „Prim. dr Branko Gačić“ 8. avgusta su pisanim putem odgovorili Ministarstvu zdravlja, povodom izjave ministarke zdravlja Danice Grujičić da je nađen smeštaj za njih.

Povodom saopštenja Ministarstva zdravija, moramo priznati da smo zbunjeni konstatacijom da Dnevna bolnica „nije ustanova stacionarnog tipa za hospitalizaciju pacijenata, koji su sada ‘izbačeni na ulicu“. Naše lečenje podrazumeva boravak u Dnevnoj bolnici od nekoliko sati svakog radnog dana tokom višemesečne intenzivne faze i samo tako je moguće sprovesti sistemsku porodičnu terapiju u zajednici, navodi se u odgovoru Ministarstvu.

Dodaje se da im je lečenje trenutno onemogućeno, čime su prekršena njihova ustavna i zakonska prava, i podseća da je ova ustanova specijalizovana za bolesti zavisnosti posebno osetljivih grupa, kao što su adolescenti i žene koje se leče od alkoholizma i patološkog kockanja.

Pacijenti navode da su svesni da ovakva vrsta specifične terapije podrazumeva i odgovarajući specifični prostor, koji je teško pronaći u smislu trajnog rešenja, ali ukazuju da je ponovno oduzimanje poznatog i izmeštanje u nepoznato velika pretnja i opasnost za istrajnost u lečenju.

Zato apelujemo da se tokom privremenog boravka u Zdravstvenoj stanici Doma zdravlja Vračar u najhitnijem roku rekonstruiše objekat u Paunovoj, u čemu smo spremni i sami da učestvujemo, a u procesu smo predavanja predloga za sanaciju, navodi se u pismu.

Novi protestni skup zakazan je za sutra u 18 časova, u dvorištu Dnevne bolnice u Paunovoj. Peticiju za Odbranu Paunove do sada je potpisalo više 1.500 ljudi.

Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti „Prim.dr Branko Gačić“ je zatvorena po nalogu građevinskog inspektora Branka Radomana, rešenjem od 14. jula.

„Zabranjuje se korišćenje objekta u ulici Paunova br. 2 u Beogradu, u funkciji Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim.dr Branko Gačić“, jer na objektu postoje nedostaci koji predstavljaju neposrednu opasnost po stabilnost, odnosno bezbednost objekta, njegove okoline i života i zdravlja ljudi“, navodi se u nalogu.

Dnevna bolnica „Prim. dr Branko Gačić“ je deo Instituta za mentalno zdravlje, koji već decenijama ima uspešne rezultate u lečenju, kao i u raznim porodičnim i grupnim terapijama.

Skup i njegove učesnike obezbeđuju inspektori Javnog reda i mira i on protiče bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari