PAKT: Građani Srbije nisu dužni da plaćaju štetu za poslovne rizike i promašaje kompanije Rio Sava Eksplorejšn 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Građani Srbije neće i nisu dužni da plaćaju štetu za poslovne rizike i promašaje kompanije Rio Sava Eksplorejšn, ćerke firme Rio Tinto, poručila su danas udruženja Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) i Koalicija protiv korupcije, tvrdeći da ni država Srbija nema uvid u stvarne troškove i ulaganja komapnije Rio Sava.

Smatraju da je u obraćanju javnosti direktorke Rio Save Vesna Prodanović izneto više netačnih tvrdnji i obmana, uključujući i onu da kompanija „zastaje sa projektom“.

„To u praksi na terenu znači da kompanija ovih dana ide od kuće do kuće u Nedeljicama i nudi besplatnu zamenu stolarije meštanima koji su zainteresovani da uđu u pregovore oko prodaje placeva u dolini Jadra“, navode u saopštenju.

Na poruku iz kompanije Rio Sava da žele „otvorenu komunikaciju“ PAKT i Koalicija protiv korupcije odgovaraju da je upravo Rio Sava sklapala tajne ugovore sa pojedinim fakultetima i profesorima čija imena i ugovore, i pored odluke Poverenika za informacije od javnog značaja, i dalje kriju.

Kada je reč o tvrdnji iz kompanije Rio Sava da se projekat Jadar „u svim svojim fazama razvijao u skladu sa zakonskom regulativom Srbije i prema visokim standardima EU“, poručuju da je propušteno da se objasni „po kojim je to zakonima i visokim standardima EU dozvoljeno da se preko noći prenameni preko 400 hektara zemlje iz poljoprivrednog u građevinsko“ i to bez znanja vlasnika.

U saopštenju dostavljenom medijima nalaze se i primerci Elaborata o resursima i rezervama litijuma i bora kompanije Rio Sava, koji je na zahtev PAKT dostavljen javnosti, ali u kome su zacrnjeni ključni podaci, uključujući i one o operativnim troškovima.

Pozivanje direktorke Rio Sava Vesne Prodanović na zaštitu koju kompaniji pruža bilateralni ugovor Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije iz 2002. godine, u PAKT i Koaliciji protiv korupcije doživljavaju kao „suptilnu pretnju“.

„Poručite vašim mentorima iz Londona da građani Srbije neće i nisu dužni da plaćaju štetu za vaše poslovne rizike i promašaje“, ističu u saopštenju.

Pozivajući se na Elaborat, PAKT i Koalicija protiv korupcije naglašavaju da direktorka Rio Save „priča o zaštiti i odšteti, dok sa druge strane ni država Srbija nema uvid u stvarne troškove i ulaganja kompanije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari