Panić: Mehaničku ventilaciju ne preživi 80 odsto pacijenata 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić izjavio je danas da više do 80 odsto kovid pacijenata ne preživi invazivnu mehaničku ventilaciju. 

Panić je agenciji Beta kazao da samo 15 odsto intubiranih pacijenata preživi invazivnu mehaničku ventilaciju, dok je procenat preživelih pacijenata priključenih na respiratore na neinvazivnoj ventilaciji oko 20 odsto.

„Taj procenat je na početku pandemije bio 10 do 15 odsto. Bolest je specifična, ima četri faze. Kad pacijent uđe u treću fazu vrlo su nam skučena sredstva i mogućnosti da promene na plućima i drugim organima dovedemo u red“, rekao je doktor.

Na pitanje Bete, da li je obaveza medicinskog osoblja da bude sve vreme uz pacijenta koji je priključen na mehaničku ventilaciju, kako bi se pratile promene parametara, Panić je kazao da jedan lekar može kvalitetno da se stara o tri pacijenta, ali da je i dalje u većini kovid bolnica problem nedostatak lekara i medicinskih sestara.

„Ja se pitam ko u Batajnici brine o tolikom broju pacijenata na intenzivnoj nezi, obzirom da su primili samo jednog anesteziologa sa biroa za zapošljavanje. Svuda se oseća manjak lekara jer se epidemija ne vodi kako bi trebalo, ne vodi se računa o prevenciji nego o lečenju“, kazao je doktor.

Dodao je da ima slučajeva gde jedan lekar brine o 10-20 pacijenata, „što je veoma teško postići“.

„Iz te činjenice može da se izvuče zaključak da ima pacijenata koji su preminuli zbog neblagovremene medicinske nege i pažnje, ali o tome konkretni podaci ne postoje“, ocenio je Panić.

Naveo je da je pored kiseoničke potpore, pacijentima potrebna i neposredna podrška medicinskog osoblja.

„Jer sve ostalo što radimo je samo pokušaj da dovedemo pacijenta u mogućnost da sam prebrodi bolest“, zaključio je Panić.

Prema zvaničnim podacima, od posledica korona virusa u Srbiji je preminulo oko 4.140 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari