Nakon decenijske uglavnom nezanimljive idile u košarkaškim večitim derbijima, crveno-beli su ove sezone uspeli da u regularnom delu sezone tri puta i to zaredom savladaju večitog rivala. Nema sumnje da neki novi vetrovi duvaju na Kalemegdanu, međutim nešto slabije partije i veći broj poraza na saldu Partizana u ABA ligi ne bi trebalo nikoga da zavaravaju.

Crno-beli su, naročito u prvom poluvremenu poslednjeg derbija, pokazali da imaju dovoljno kvaliteta da se ravnopravno nadmeću sa košarkašima Zvezde.

„Front“ je nažalost otvoren i izvan košarkaškog terena, ali je svom srećom u poslednjem duelu uguran u sportske okvire u kojima igrači i stručni štabovi jedino i treba da funkcionišu. Zvezda je pokazala da ume da se vrati iz ozbiljnog rezultatskog minusa od 15 razlike, što je svakako kvalitet više za pulene Vlade Vukoičića. To je ujedno i znak da sistem igre dobija na jasnim konturama, ali takođe i upozorenje da spoljna linija ne može samo da se zasniva na kvalitetima Nelsona i pogotovo Rakočevića. Delimičan napredak viđen je u poslednjem duelu sa Galatasarajem, kada je Radivojević odigrao veoma kvalitetno ne samo na mestu pleja već i beka. Lazić je takođe uglavnom prilikom prodora prikazao zavidno znanje, ali je pitanje koliko pomenuta dvojica igrača, ali i Skot i Simonović mogu u kontinuitetu da pružaju partije na sličnom nivou.

Partizan je na drugoj strani dobrih dvadesetak minuta demonstrirao evroligašku košarku. Impresivno su delovali u oba pravca, naročito u napadu, u kojem je trener Duško Vujošević postavio akciju u kojoj su nakon jednog dodavanja čak tri igrača automatski direktna opasnost po koš. Zvezda apsolutno nijednom nije uspela da u pomenutoj akciji pročita nameru rivala, a pritom se vrlo loše snalazila i prilikom zonske odbrane Partizana duboke 1-3-1.

Sve su ovo argumenti koji pokazuju da između večitih rivala nema velike razlike i da zapravo detalji odlučuju o pobedniku. Partizan se, barem na papiru, trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji kada je u pitanju plasman na fajnal-for ABA lige, ali se može očekivati da će crno-beli u poslednjih pet kola dokazati potencijal i talenat. Raspored im baš i nije naklonjen, jer ih u naredna četiri meča očekuju dueli sa Olimpijom i Igokeom kod kuće, odnosno Cedevitom i MZT na gostujućem terenu. Zvezda ima za nijansu lakši raspored, gostuje Krki, Širokom i Radničkom, dok u Pioniru dočekuje Cibonu i Budućnost. Crveno-beli sa tri pobede mogu rezervisati drugu poziciju u regularnom delu ABA lige, odnosno mesto u kvalifikacijama za Evroligu, dok će Partizan prohodnost tražiti na eventualnom fajnal-foru, a velike su šanse da se u polufinalu upravo sastane sa Crvenom zvezdom.

Čović želi pomirenje sa crno-belima

– Dobro je da je Savez iskazao spremnost da organizuje sastanak i da će predsednik Đilas učiniti sve da do njega dođe. Ostaje samo da se sa reči pređe na dela. Moram da naglasim da kod nas od početka postoji iskrena želja za rešavanjem problema i normalizacijom odnosa sa Partizanom. Dakle, ono što je potrebno jeste sastanak rukovodstva naša dva najveća kluba sa čelnicima Saveza i to ne bi trebalo mešati sa sastankom svih ligaša koji takođe predlaže predsednik KSS. Zahvaljujem na tome što je podržana inicijativa Crvene zvezde, moglo je to i ranije da se desi, ali da se sad ne vraćamo unazad. Nikad nije kasno – konstatovao je Čović.

Raskid Milutinovića

Andreja Milutinović, nakon polusezone provedene kraj klupe i na tribinama, više ni zvanično nije član Crvene zvezde. Crveno-beli su sporazumno raskinuli saradnju sa talentovanim bekom, koji će karijeru najverovatnije nastaviti u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari