Pas robot otkriva kvarove u bečkoj elektrani 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Bečka gradska energetska kompanija Wien Energie prva je kompanija u Evropi koja je dobila četvoronožno pojačanje u obliku psa robota, prenosi Fena.

Enerdži Dog, kako ga zaposleni od milja zovu, posećivaće elektranu Simmering, najveću u Austriji, nekoliko puta dnevno i locirati i prijaviti kvarove.

Robot težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, uključujući termografsku kameru, akustični senzor i senzor mirisa. Može da poseti i pregleda postrojenje za oko 90 minuta, da identifikuje izvore opasnosti kao što je curenje gasa u ranoj fazi i tako značajno poveća bezbednost zaposlenih, piše Al Jazeera Balkans.

U rizičnim situacijama, zaposleni više ne moraju sami da ulaze u opasno područje, već mogu koristiti robota da bezbedno i precizno definišu i otklone greške. Takođe će doprineti sigurnom snabdevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

„Enerdži Dog uči od ljudi, pruža vredne uvide i čini naš svakodnevni rad lakšim i bezbednijim za naše zaposlene. Na taj način mogu da usmere svoje znanje na složene aktivnosti“, objašnjava direktor kompanije Karl Gruber.

„Ne laj“ bez razloga

Pametni robot-pas ne laje bez razloga, prenosi Fena. On prepoznaje odstupanja od normalnog funkcionisanja u ranoj fazi i prijavljuje ih glavnoj kontrolnoj sobi ako je potrebno. Od proleća 2023. robot bi trebalo da radi 24 sata dnevno i vrši neophodne kontrolne posete fabrici. Trenutno je „na obuci“, a njegovo znanje pothranjuju stručnjaci iz operativnih objekata bečke kompanije. Na osnovu podataka koje prikupi robot, razvijaju se matematički modeli, a veštačka inteligencija uči kako sistemi funkcionišu u normalnom režimu.

Enerdži Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočare pomažu tehničarima u radu tako što im pružaju relevantne podatke u realnom vremenu kako bi mogli da procene situaciju. Digitalizacija i mere za postizanje ciljeva energetske tranzicije u velikoj meri menjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zameniti ljude, već će im pomoći da rade svoj posao.

Projekat finansira Inovacioni fond Bečkog gradskog koncerna „Wiener Stadtwerke“. U njegovoj implementaciji učestvovale su kompanija „Smart Inspection“ i američka tehnološka kompanija „Boston Dynamics“, koja je razvila model psa robota, prenela je Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari