Pašalić: Građani se najviše žale na uslove lečenja 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je broj prijava građana toj instituciji daleko viši u odnosu na period pre pandemije korona virusa, odnosno da žalbi građana ima za oko 60 odsto više.

Pašalić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se gradjani najviše žale na uslove lečenja, odnosno neadekvatne reakcije lekara, predugo čekanje na operacije, na Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje (PIO Fond), odnosno dugo čekanje na ostvarivanje prava penzije, kao i na imovinsko-ekonomske uslove, odnosno katastar i legalizacije.

„Pandemija je usporila mnogo, sve neke redovne aktivnosti, i svakako da gradjani u krajnjoj instanci se obraćaju nama kada su nezadovoljni brzinom rešavanja njihovog problema“, kazao je ombudsman.

Pašalić je istakao da se, kada je slučaj sa uslovima lečenja, ta intitucija direktno obraća zdravstvenim ustanovama i da uglavnom na tom nivou rešavaju problem, ali da se obraćaju i višim instancama koje se bave tom vrstom problema, kada je to potrebno.

Naglasio je da je dugo čekanje najveći problem kod ostvarivanja prava na penziju i ocenio da „vakum izmedju prestanka radnog odnosa i ulaska u penziju“, stvara veliki problem gradjanima.

Kada je u pitanju nacrt Zakona o javnom redu i miru, kojim je institucija Zaštitnik gradjana predložila prekršajno kažnjavanje nasilja, pretnji i vredjanja novinara na društvenim mrežama, Pašalić je rekao da on prvenstveno štiti novinare, ali ne isključivo njih.

„Imate situaciju da kada vas neko uvredi na ulici, da je to apsolutno kažnjivo, to je remećenje javnog reda i mira. A imate i konstantne uvrede koje idu preko društvenih mreža, koje su javni prostor svima dostupan“, kazao je Pašalić.

Naglasio je da za sada nemaju nikakav odgovor nadležnih na taj predlog zakona, ali je naglasio da mu je najbitnije da „budu ozbiljno shvaćeni koliko bi takva situacija ublažila ono što se svakodnevno dešava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari