Patrijarh Porfirije se u razgovoru sa britanskim ambasadorom osvrnuo na optužbe da crkva švercuje oružje 1Foto: BETAPHOTO/SPC/Milorad Vidović

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je danas da je sa crkvom „bez ostatka“ posvećen očuvanja mira među svim narodima, naročito u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali da tome ne doprinose neutemeljene izjave o SPC nekih ličnosti iz britanskog političkog života.

Patrijarh Porfirije je u razgovoru sa britanskim ambasadorom u Beogradu Edvardom Fergusonom rekao da na Kosovu ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali da je to područje neodvojivi deo države Srbije i ima nemerljivi duhovno-istorijski značaj za pravoslavni srpski narod.

U saopštenju se navodi da je Ferguson govorio o stavovima Londona o aktuelnim pitanjima i patrijarhu Porfiriju poklonio zajedničku fotografiju sa britanskim kraljem Čarlsom III, nastalu 2016. godine u manastiru Kovilju.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Britanskog parlamenta Ališa Kerns nedavno je izjavila da Srbija švercuje oružje na Kosovo i da za to koristi crkvu, što je demantovala komanda Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari