Patrijarh Porfirije služio prvu liturgiju u obnovljenom manastiru Miloševac kod Prijedora 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije danas je, sa vladikom banjalučkim Jefremom, sljužio prvu liturgiju u obnovljenom manastiru Miloševac kod Prijedora.

Obraćajući se prisutnim vernicima, patrijarh Porfirije je rekao da je dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov.

„Radost je velika služiti i moliti se sa onima koji imaju čistu dušu, sa onima koji imaju istinsku i pravu veru, a to jeste vera vaša. I zato je za sve nas, odakle god da dolazimo, dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov i uteha“, kazao je on.

Istakao je da nema ništa lepše nego služiti u novim ili obnovljenim hramovima.

„Ništa nas ne može sprečiti da služimo Bogu i istini. Slutim da će ovaj još nedovršeni hram uskoro biti završen“, dodao je patrijarh.

Svečanosti, upriličenoj povodom završetka građevinskih radova na manastiru prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici gradova Prijedor i Banjaluka.

Na samom obodu Prijedora nekada se nalazio drevni manastir Miloševac, koji je, tokom austrijsko-turskog rata, posle 1690. godine, u potpunosti razrušen. Nakon 328 godina od njegovog rušenja, obnova manastira započeta je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari