Podgorički mediji: Episkop pakračko-slavonski skakao padobranom u čast patrijarha Porfirija 1Foto: FoNet/SPC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije doputovao je u Berane gde će sutra u manastiru Đurđevi stupovi predvoditi ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

U manastiru Đurđevi Stupovi Porfirija je dočekalo mnoštvo građana, javili su podgorički mediji, navodeći da je patrijarhu u čast episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk skakao padobranom, što su okupljeni na dočeku poglava SPC pozdravili aplauzom.

Nekoliko hiljada građana dočekalo je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija u crnogorskom gradu Berane, gde je doputovao povodom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Patrijarha su danas dočekali mitropolit Joanikije i episkop Metodije, i potom zajedno izašli na binu.

Obraćajući se građanima okupljenim ispred manastira Đurđevi stupovi, patrijarh Porfirije je negirao da SPC ima pretenzije na teritorije, da ugrožava suverenitet i da se bori za vlast, rekavši da „oni koji to govore obmanjuju narod“.

Povodom kritika što nije pominjao crnogorski narod u govorima, patrijarh je rekao da poštuje one koji se deklarišu Crnogorcima, ali je dodao da u crkvi „nema apsolutizovanja biološkog konteksta postojanja“, navodi Radio Slobodna Evropa.

„Neko je kritikovao da nisam izgovorio ‘crnogorski narod’. Neka bude ko god hoće Crnogorac. A onaj, ne samo koji hoće, nego koji zna svoje korene, svoje stablo i plodove Vasojevićevskog stabla, zna i hoće da pripada srpskom narodu. To ne znači da mi ne prihvatamo, ne razumemo i ne poštujemo i one koji žive pored nas, a deklarišu se i osećaju da su Crnogorci. U crkvi Hristovoj, međutim, nema ni Srbina ni Crnogorca, ni Albanca ni Hrvata“, rekao je Porfirije.

Među nekoliko hiljada okupljenih na svečanom dočeku patrijarha ispred manastira bili su i ministri u Vladi Crne Gore, Aleksandar Stijović i Ratko Mitrović, gradonačelnici Nikšića i Berana, i poslanici pojedinih stranaka vladajuće većine, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore.

Svečanom dočeku je prisustvovao i poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović, visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke.

U toku je večernja služba kojoj prisustvuju i poslanici Demokratskog fronta Slaven Radunović i Jovan Vučurović, predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, navodi RTCG.

„Ustoličenje njegovog preosveštenstva izabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija održaće se u nedelju, 26. septembra, 2021. godine u manastiru Đurđevi Stupovi“, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja patrijarh Porfirije predvodiće u nedelju od devet časova.

Porfirije u Beranama: Obmana je da SPC ima pretenzije prema Crnoj Gori

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije opisao je danas u Beranama kao obmane tvrdnje crnogorske opozicije i dela javnosti da ta verska zajednica ima teritorijalne pretenzije i da ugrožava suverenitet Crne Gore.

Na svečanom dočeku koji mu je priređen u manastiru Đurđevi stupovi, Porfirije je rekao da se crkva „ne može poistovetiti“ ni sa jednom političkom ili državnom granicom, i da se „crkvene granice ne mogu menjati pri promeni državnih“.

Naveo je da „nema ništa protiv da se svako organizuje u svoju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara, ali pod uslovom da ne ugrožava bilo koga, niti elementarno ljudsko dostojanstvo“, prenosi RTCG.

On je, međutim, naveo da bilo koja tako organizovana molitvena zajednica „ne može da bude u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja“ i da kao takva „ne može da uzme identitet pravoslavnoj crkvi koja ima kanonsku jurisdikciju i na ovim prostorima“.

Crnogorska pravoslavna crkca deluje u Crnoj Gori i ima sve veći broj vernika i pristalica, ali nije kanonski priznata.

Porfirije je negirao da SPC ima pretenzije na teritorije, da ugrožava suverenitet Crne Gore i da se bori za vlast, rekavši da „oni koji to govore obmanjuju narod“.

„Nas zavarati ne mogu, ali mnogi, naša braća, naši srodnici u kojima još nije proklijalo autentično seme vere, bivaju zavođeni. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada narodu kojem hoće, ma koliko mi ponekad mislili drugačije. Neka bude ko god hoće Crnogorac, a onaj ne samo koji hoće nego koji zna svoje korene i stablo Vasojevićkog stabla, zna da pripada srpskom narodu“, kazao je Porfirije.

Dodao je da to ne znači da oni „ne prihvataju, ne razumeju, ne poštuju i ne grle i one koji žive pored njih, a deklarišu se i osećaju se kao Crnogorci“.

Prema arhaičnoj podeli na plemena, jedno od većih su Vasojevići, sa severa Crne Gore.

Patrijarh SPC se osvrnuo i na dešavanja na Cetinju 5. septembra, kada je u Cetinjskom manastiru ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz snažno protivljenje građana, proteste, barikade, suzavac i duge cevi. On je Cetinjski manastir nazvao „rođenom kućom“ SPC.

„Neko je, menjajući teze, hteo da prikaže kao nasilje ono što izvire iz vere, iz litija ovoga naroda, a zapravo je nasilnim putem hteo da spreči da uđemo u našu kuću. Ništa nemamo protiv toga da su oni protiv, ali znamo da je to podvala koja je htela da prikaže našu crkvu kao izvor svih nevolja. Kada proglasite nekoga da je sam po sebi zao, dajete legitimno pravo svakome ko hoće da ga eliminiše“, kazao je Porfirije.

Porfirije je došao u Berane povodom sutrašnjeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi.

Patrijarhu SPC je danas ispred manastira priređen svečani doček u prisustvu nekoliko hiljada ljudi, među kojima su bili i političari pojedinih stranaka vladajuće većine u Crnoj Gori.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.