Paunović: Komitet za eliminisanje diskriminacije žena dao 28 preporuka Srbiji 1Suzana Paunović Foto: Medija centar

Direktorka Kancelarija za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da je Komitet za eliminisanje diskriminacije žena dao 28 preporuka Srbiji šta treba uraditi i posebno ukazao na problem višestruke diskriminacije kada su žene diskriminisane po više osnova.

Paunović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je Srbija početkom godine predstavila Četvrti periodični izveštaj o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (2013-2018) i da je Komitet pozdravio ono što je urađeno i dao smernice šta treba uraditi do 2021. godine.

„Već smo počeli da radimo na ovim preporukama“, rekla je Paunović za RTS i dodala da su neke od tih preporuka unapređenje statistike i uvećanje broja žena u političkom životu, posebno na loklanom nivou.

Ona je kazala da se najčešće u sprovođenju te konvencije kao problem javlja nedovoljni ljudski profesionalni kapacitet, zatim da je neophodno kontinuirano podizanje znanja ljudi koji primenjuju zakon, ali i lična odgovornost.

„Ja se nadam da su žene ohrabrene da prijave diskriminaciju“, rekla je Paunović i dodala da je Srbija za četiri godine uradila dosta, ali da se ne sme stati na tome.

Ona je navela da je Srbija dobila nešto manje preporuka od zemalja u regionu. „Mi se razlikujemo jer smo jedini uspostavili mehanizam za praćenje sprovođenja preporuka, jedna od retkih zemalja UN-a koji ima takav mehanizam“, rekla je Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari