Nesrećan poraz od Albe i ispadanje iz kvalifikacija za grupnu fazu Evrolige košarkaši Hemofarma delimično su ublažili pobedom protiv Cibone na startu NLB lige. Krajnji rezultat 86:80, odraz je znatno bolje igre Vrščana u drugom poluvremenu, koji su u tom delu meča uspeli da neutrališu kontranapad Zagrepčana i amortizuju učinak izvanrednog Bojana Bogdanovića. Iskusni Miljan Pavković, odlični plejmejker koji nakon bolesti još uvek ima problema sa snagom i kondicijom, trojkom pet sekundi pre kraja utakmice definitivno je odlučio pobednika u duelu sa slavnom Cibonom, koja je u odnosu na prošlu sezonu osetno podmladila ekipu.

Hemofarm – Cibona 86:80

10:26, 26:13, 26:23, 24:18)

Hala: Milenijum. Gledalaca: 500. Sudije: Baltauzer (SLO), Lovšin (SLO), Dragojević (MNE).

Hemofarm: Pavković 8 (5 as), Božović 6, Abdul Hamid 5, Krstović 8, Šutalo 3, Mačvan 25, Savović 15, Borisov 10, Knežević, Džordan 6, Maraš, Anđušić.

Cibona: Džonson 4, Stipčević 13, Bogdanović 29, Brnas, Filipović, Zubčić 10, Pašalić 6, Vragović 2, Vrbanc, Radošević 14, Delaš 2.

 

Početak meča mnogo je više ličio na tragediju, za razliku od kraja koji je za Vrščane delovao veoma bajkovito. Zagrepčani su krenuli krajnje silovito. Zonskom odbranom (2-3) potpuno su zbunili domaćine. „Narandžasti“ su imali problema u organizaciji napada, tako da su „vukovi“ zahvaljujući izvanrednom Bogdanoviću i mahom iz kontranapada u jednom trenutku vodili i sa maksimalnih 16 razlike (26:10). Trener Vrščana Željko Lukajić brzo je shvatio da mladi Anđušić, ali i novi centar Džordan ipak još uvek nisu spremni za teške mečeve poput duela sa Cibonom. Ulaskom Pavkovića i Božovića, Hemofarm je zaigrao mnogo konciznije u ofanzivi. Dobrom kretnjom Mačvana na visokom postu (oblast oko linije slobodnih bacanja), kao i njegovom saradnjom sa Savovićem i Božovićem „narandžasti“ su postepeno topili prednost gostiju, da bi krajem treće i početkom četvrte deonice uspeli da povedu. Cibona se oslonila na individualne kvalitete Bogdanovića, koji je u igri jedan na jedan bio gotovo nezaustavljiv, ali bez adekvatne pomoći saigrača, Vrščani su uspevali da održe minimalnu prednost. Utakmica bi verovatno otišla u produžetke, da Pavković pet sekundi pre kraja nije pogodio trojku kojom se Hemofarm odlepio na četiri razlike, čime je obezbedio uvodnu pobedu u Jadranskoj ligi.

Parovi 1. kola

petak

Hemofarm – Cibona 86:80

subota

Partizan – Budućnost

Široki – Krka

Cedevita – Zadar

Olimpija – Igokea

Nimburk – Crvena zvezda

nedelja

Zagreb- Radnički

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari