Oko dve stotine mališana u ovom gradu i dalje se nalazi na listi čekanja za mesto u jednom od objekata Predškolske ustanove „Mladost“. Izgradnjom vrtića „Pčelica“ u naselju Hadžet problem nedostatka mesta trebalo je da bude delimično rešen. Roditelji iz tog naselja upućivani su da svoju decu upisuju u taj vrtić, pa čak objavljena i informacija da je „ostalo slobodno još pedesetak mesta“. U velikom problemu su se našli roditelji koji su se opredelili da im deca borave u „Pčelici“.

Novi dečiji vrtić je i dalje zaključan, iako je njegovo svečano otvaranje upriličeno još u aprilu, u toku predizborne kampanje. Razlog je, po rečima direktora PU „Mladost“ Mehmeda Preljevića, nepostojanje dozvole za rad koju izdaje Ministarstvo prosvete.

– Očekujemo da gradska uprava obezbedi tehnički prijem i posle toga treba da usledi dozvola za korišćenje koju izdaje Ministarstvo prosvete. Ne mogu da preciziram kada će ovaj naš objekat biti otvoren, ističe Preljević i dodaje da je oko stotinu mališana predškolskog uzrasta raspoređeno po drugim vrtićima. Novi Pazar je posle više od tri decenije dobio novu zgradu dečijeg vrtića. U tri koja rade, grupe imaju znatno više dece nego što propisuju standardi. Nova zgrada ima kapacitet za tri stotine mališana i mesta da se uposli četrdesetak novih radnika. Sredstva za izgradnju obezbedili su Ministarstvo uprave i grad Novi Pazar. Početak izgradnje vrtića „Pčelica“ bio je u znaku nesporazuma Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i gradskih vlasti. IZ u Srbiji tvrdi da se objekat nalazi na vakufskom zemljištu, koje je lokalna samouprava otela. U gradskoj upravi tvrde suprotno i na uvid stavljaju ugovor o kupoprodaji tog zemljišta pre više od tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari