Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 1Foto: M.S. / Danas

Na 68 kilometara od Zaječara nalazi se Sokobanja, najstarija i jedna od najlepših banja u Srbiji. Oko nje je predivna priroda, stari Soko grad, reka Moravica, Bovansko jezero, Ozren, Akva park, kao i puno hotela i apartmana.

Kako u zapisima stoji, organizovani banjski turizam počeo je još davne 1837. godine, za vreme knjaza Miloša Obrenovića, a u centru Sokobanje, još i danas na korzou nalazi se Milošev konak.

Čuvenu krilaticu “Sokobanja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad” napisao je Branislav Nušić, a i danas se često čuje kako od meštana ove predivne banje, tako i od zadovoljnih turista.

Sokobanja je smeštena u središnjem delu istočne Srbije, u Zaječarskom okrugu. Sa svih strana okružena je planinama, tako da je u letnjim mesecima klima izuzetno prijatna, pošto nema velikih vrućina.

Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 2
Foto: M.S. / Danas

Kada iz Zaječara krenete za Sokobanju, postoje tri puta – jedan preko Knjaževca, drugi preko Boljevca, i treći preko Rtnja, ali se on kasnije spaja sa putem iz Boljevca. Bilo kojim putem da krenete, stižete u Sokobanju, a tu vaš čeka mali raj na zemlji.

Sokobanja je veoma sadržajno turističko odredište i pruža brojne mogućnosti za odmor, tako da podjednako privlači i porodične ljude ali poslednjih godina i mlade.

Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, koja je izuzetno hladna. Ona izvire u selu Vrelo na Ozrenu, a u Bovanskoj klisuri puni Bovansko jezero.

Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 3
Foto: M.S. / Danas

Na Moravici ima nekoliko plaža – Župan, koju najviše posećuju turisti, i pogodna je za malu decu, dok uzvodno od nje nalazi se još nekoliko plaža, od kojih je najpoznatija plaža “Tri kace”. Omiljena je za ljubitelje ekstremnih sportova pošto bukvalno protiče kroz stene, a sami meštani kažu, da je zbog hladne vode, i podvodnih stena opasna za one koji je ne poznaju.

Pored samog izvora Moravice, na par kilometara od Sokobanje, nalazi se čuveno izletište Lepterija sa lekovitom vodom. Priroda je predivna, a svuda se nalaze uređe staze za šetanje.

Tu je i smešten čuveni restoran u pećini, koji je tokom celog dana prepun turista. Ako posetite ovu banju razmislite o jednom ručku na ovom božanstvenom mestu.

Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 4
Foto: M.S. / Danas

Nedaleko odatle nalazi se i prirodni fenomen „Bogorodica u steni” kako ga nazivaju Sokobanjci.

Tvrđava Sokograd je najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik, izgrađen u srednjem veku krajem XIII i početkom XIV, na temeljima rimske tvrđave, ali je teško pristupačna, i sa nje se pruža fantastičan pogled od koga zastaje dah.

Prekoputa Sokograda nalazi se izletište zvano Popovica, odakle se pruža divan pogled na Sokograd i kanjon reke Moravice.

U samom centru Sokobanje u banjskom parku, nalazi se Tursko kupatilo Amam, koje su Turci sagradili u XV veku. Tu je i predivno šetalište, koje sa prvim zalaskom sunca pretvara se u pravu reku ljudi koji šetaju, obilaze restorane i kafiće, i sve tako do ponoći, kada buka polako prestaje.

Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 5
Foto: M.S. / Danas

Nedaleko od centra Sokobanje nalazi se izletište Borići. Meštani kažu da je nekada to bilo jezero po kome su se u čamcima vozile poznate ličnosti, a danas je tu četinarska šuma, gde roditelji često dovode decu zbog lekovitog faktora borovih iglica.

U ataru sela Sesalac, nedaleko od Sokobanje, nalazi se izletište Sesalačka pećina. Ovo izletište čija je glavna atrakcija pećina u kojoj ste sami sebi vodič zaslužuje mnogo više pažnje od one koju trenutno uživa.

Do ove oaze mira od centra Sokobanje stiže se za oko pola sata, asfaltnim putem za koji se ne može reći da je sjajan, ali je ipak solidan.

Jedan od najlepših vodopada u Srbiji, nalazi se u Sokobanji. Vodopad Ripaljka je spomenik prirode u ovoj banji, koji je visok oko 11 metara. Jedina mana pošto ga nema tokom cele godine, već samo u proleće i jesen, ili kada su jače padavine.

Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 6
Foto: M.S. / Danas

Pravi biser ovog kraja je Bovansko jezero. Ono je danas jedna od omiljenih turističkih atrakcija blizu Sokobanje. Pored samog jezera možete zakupiti sobu ili aprtman po pristupačnim cenama, a ono što je nama najlepše na jezeru, je kafić na obali jezera, vlasništvo ribara, iz koga se pruža predivan pogled na jezero i okolinu, a dok ispijate kafu ili sok, osetićete mir i spokoj.

U Sokobanji se nalazi i Akva park Podina, koji je pogodan i za pripreme sportista i za održavanja sportskih manifestacija. Kompleks može da primi 2.500 posetilaca, a u njemu se nalaze i četiri bazena.

Kada smo pogledali šta se sve u Sokobanji i oko Sokobanje nalazi, pravi trenutak je da se izabere dobar smeštaj, i da se započne bajkoviti odmor, a u Sokobanji je to moguće, pošto je poslednjih godina u ovoj banji izgrađeno na desetine aprtmana, kako niže, tako i visoke klase.

Cena se kreće od 1.000 dinara za krevet, u skromnijoj varijanti, dok cena luskuznih aprtmana dostiže i nekoliko desetina evra.

Pećine, vodopadi, vidikovci: Sokobanja puna turističkih bisera, a najpoznatija je po krilatici koju je skovao poznati srpski pisac 7
Foto: M.S. / Danas

Jedina zamerka ovoj srpskoj lepotici je to, da vlast godinama ne ulaže u infrastrukturu, pa pored toliko lepota, putevi izgledaju žalosno.

Još jedna stvar o kojoj turisti negativno govore, to je da su cene u poslednjih par godina drastično povišene, tako da se ne iznenadite ako za običnu kafu, platite i do 200 dinara. Naravno to su pojedini slučajevi, dok je većina restorana i kafića dostupna za svačiji džep.

Podsećamo, ova banja je dobra za bolesti disajnih organa, kako kod dece tako i kod odraslih, kod neuroloških oboljenja, neuroze, reumatičnih bolesti, posttraumatskih stanja, kao i regulacije telesne težine, ali i kod hroničnih ginekoloških oboljenja, parkinsonove bolesti i iscrpljenosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari