Peng Lijuan, glamurozna nova prva dama Kine, postala je diplomatska zvezda svoje zemlje zahvaljujući svom šarmu, i po imidžu je potpuno drugačija od svojih prethodnica koje su kao supruge predsednika države bile potpuno nevidljive, piše AP. Peng prati svog muža, novog predsednika Si Đinpinga na njegovoj prvoj turneji po inostranstvu. Dok su u nedelju bili u Rusiji, Peng je u izveštajima nekih kineskih medija zasenila svog muža.


Par je u nedelju uveče stigao u Tanzaniju, a nadalje će putovati u Južnu Afriku i Kongo. AP ukazuje da je Peng svojevremeno bila veoma poznata pevačica narodnog melosa, i da je stekla slavu preko državne televizije. Ona je nastupala godinama na gala priredbi povodom kineske nove godine, koju su preko TV pratile stotine miliona Kineza. Peng je pevala u armijskom horu i za zasluge u umetnosti dobila počasni čin generala.

Svetski popularna prva dama Kine mogla bi da, komentariše AP, ublaži ponekad grubi imidž svoje zemlje i da joj donese pobedu u do sada ne baš uspešnoj borbi da osvoji naklonost globalnog javnog mnjenja. Agencija procenjuje i da bi ona u isto vreme mogla da poveća popularnost novog rukovodstva Kine među domaćim stanovništvom koje se sve više otuđuje od vlasti i pokazuje da mu je dosta korupcije i kraljevskog ponašanja zvaničnika. Njihove supruge su poslednjih godina bile gotovo nevidljive u domaćoj javnosti, a kao pratilje svojih muževa u državnim posetama nisu privlačile pažnju. Žene generalno nemaju veliku moć u vrhu kineske strukture moći – u Politbirou Komunističke partije Kine, najvažnijem telu u ovoj zemlji, žene drže samo dva od ukupno 25 mesta.

Omražene žene

Nepopularnost žena u kineskoj politici delimično je posledica negativne reakcije na suprugu Mao Ceduga, Điang Ćing, koja je među Kinezima bila prezrena, a kasnije je bila uhapšena kao jedna od vođa radikalne „četvoročlane bande“ koja je nemilosrdno proganjala političke protivnike tokom Kulturne revolucije. Džang Peili, supruga donedavnog premijera Ven Đibaoa, postala je poznata po umešanosti u trgovinu dragim kamenjem, i nakon toga se više nije pojavljivala u javnosti sa mužem. Bo Silaj, donedavno jedan od najambicioznijih kineskih političara, prošle godine je pao u nemilost pošto je otkrivena umešanost njegove žene u ubistvo jednog britanskog biznismena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari