Penzioneri traže ocenu ustavnosti smanjenja penzija

Ostavite komentar


  1. Sada će se Ustavne Sudije opet praviti „mutavi“, pa će odgovor stići za godinu ili dve a najkasnije nikada.

  2. Биће одржана конференција за медије у Народној скупштини Србије са почетком у 11 сати.
    На конференцији новинарима ће се обратити представници посланичких група које су подржале акцију и представници Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије.
    После конференције за штампу посланици ће, заједно са пензионерима, прошетати до Уставног суда Србије где ће на писарници бити предат Акт.
    Окупљање пензионера 6. августа на Тргу Николе Пашића у 11 сати, организујемо под паролама: „Нема одмора док траје дискриминација и пљачка пензионера“ и „Пошаљимо Уставни суд Србије на поправни у августу“.

    1. Закон донет 2014.г. а тек сада се подноси иницијатива за оцену његове уставности. Шта се чекало?

      1. Podnešeno je više inicijativa za ocenu ustavnosti još 2014 g. što Udruženja sindikata što pojedinaca ali je US odbacio da ceni ustavnost donešenog Zakona. Sad će morati!

      2. Ovo nije inicijativa, ovo je predlog narodnih poslanika po kome US mora da postupi. Ranije inicijative je podnosilo dosta udruženja sindikata penzionera i sud je odbacivao te inicijative ne ocenjujući ustavnost Zakona o umanjenju penzija.

    2. Zar se tek sad podnosi zahtev za nadoknadu oduzetih penzija? Zar to nije ranije predato Ustavnom sudu? Smatram da je taj Ustavni sud trebao reagovati odmah po donosenju odluke o smanjenju penzija i bez bilo kakvog prigovora od strane penzionera. Bilo bi vazno da javnost bude informisana o platama sudija Ustavnog suda. Tada ce sve biti jasno. Takodje, nije mi kasno koga Krkobabic zastupa? I poslanici penzioneri u Skupstini.

      1. Pa ns ustavni sud nije tu da stiti gradjane nego vlast? Sta god da odluci ili ne odluci tri godine im je rok. Posle ide u Strazbur. Naravno narod ce platit isve.A ne krivci!

  3. Penzioneri pre nego sto su ovo ucinili trebalo je da razmisle o ekonomskom stanju drzave, o nezaposlenosti, o beloj kugi itd. I da se solidarisu sa ostlim gradjanima kako bi nam svima bilo bolje

    1. Zbog čega da penzioneri misle o tome?! Zar ovom stanju nije doprinela pljačkaška privatizacija od 2001.g pa na dalje?! Šta Vučić sa svojom oligarhijom ispuni od obećanja?! Zar ON (AV) nije obećao da se u penzije ni u kom slučaju neće dirati?! Zar je to pravna država koja krši Ustav (pljačkajući penzije, a penzije su STEČENO PRAVO, tj. jedan oblik štednje)?!

  4. Zar se tek sad podnosi zahtev za nadoknadu oduzetih penzija? Zar to nije ranije predato Ustavnom sudu? Smatram da je taj Ustavni sud trebao reagovati odmah po donosenju odluke o smanjenju penzija i bez bilo kakvog prigovora od strane penzionera. Bilo bi vazno da javnost bude informisana o platama sudija Ustavnog suda. Tada ce sve biti jasno. Takodje, nije mi kasno koga Krkobabic zastupa? I poslanici penzioneri u Skupstini.

  5. Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je pronašlo novu formu za pokretanje postupka ocene ustavnosti tog zakona, podrškom poslanika Skupštine Srbije.
    Zamenik predsednika tog sindikata Mile Delić je rekao da, prema članu 168. Ustava Srbije, ako akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti nekog zakona podrže poslanici Ustavni sud će morati da ga razmatra.
    „Za pokretanje ovog postupa dobili smo podršku 27 poslanika koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji“, rekao je Delić.
    Dodao je da je Ustavni sud od 2015. godine odbio neke inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona koje su pokretala razna udruženja, organizacije i pojedinci, ali su bile bez podrške poslanika.
    U slučaju da Ustavni sud oceni da je zakon kojim su smanjene penzije neustavan penzioneri će, prema njegovim rečima, odštetu moći da potraže preko gradjanske parnice.
    Penzioneri, njih oko stotinak pre predaje akta o oceni ustavnosti okupili su se na trgu Nikole Pašića u Beogradu odakle su sa paraloma „Sud ustavni na popravni“, „Koga štiti Ustavni sud“ i „Ustavni sud je politički“, krenuli prema tom sudu.
    Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija danas je Ustavnom sudu podneo ovlašćeni predlagač – 27 narodnih poslanika.
    Pored navedenog predloga narodnih poslanika, USPVLS je uputilo Ustavnom sudu i svoju novu Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
    USPVLS je odlučilo da tu svoju Inicijativu ponudi i svim oštećenim penzionerima radi što masovnijeg obraćanja Ustavnom sudu Srbije …

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.