Perišić: Lečenje kovid pacijenata u Knez Selu je nemoguća misija 1Foto: Aleksandar Kostić

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je danas da je potpuno neprimerena inicijativa odbornika opozicije da se nekadašnja bolnica za plućne bolesti u Knez Selu adaptira u kovid bolnicu.

„Lečenje kovid pacijenata tamo je nemoguća misija, jer ne postoje tehnički uslovi“, istakao je Perišić na sednici Skupštine grada Niša kojoj prisustvuje kao odbornik Srpske napredne stranke.

Perišić je podsetio da je bolnica u Knez Selu izgrađena još 1937. godine, kada je najčešća plućna bolest bila tuberkuloza i tadašnja medicinska doktrina predviđala je razdvajanje pacijenata.

„Sobe su izdvojene i smeštanje pacijenata u njih značilo bi da nemamo dovoljno nadzora. Sada se bolesničke sobe prave sa mogućnošću vizuelne kontrole većeg broja pacijenata“, naglasio je Perišić.

On je kazao da je u bolnici u Knez Selu zamenjena stolarija, ali da je krov „u očajnom stanju“, da je sistem grejanja neupotrebljiv, kao i elektroinstalacije.

„Iz puno razloga tu priču o kovid bolnici u Knez Selu treba zatvoriti. Taj objekat nema više nikakvu perspektivu kao zdravstveni objekat“, izjavio je Perišić.

Prema njegovim rečima, talas korona virusa ne jenjava, a juče je u Nišu virus potvrđen kod još 350 osoba.

„Mi u ovom trenutku u Nišu imamo gotovo 15.000 zaraženih. Oni su dokazano zaraženi u poslednjih 10 do 15 dana, a u izolaciji sa njima je još nekoliko hiljada ljudi i među njima će sigurno biti novih zaražavanja“, rekao je Perišić.

On je dodao da je u Kovid bolnici u Kruševcu trenutno nešto manje od 400 pacijenata, u Nišu je Klinika za infektivne bolesti puna, ali mesta ima u Niškoj Banji i stacionaru novog Kliničkog centra.

„Pristalica sam radikalnijih mera, za kovid propusnice i za, ukoliko je to radikalnija mera, obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i radnika u javnim službama“, kazao je Perišić.

On je dodao da su na Medicinskom fakultetu u Nišu i u Kliničkom centru to već sproveli, tako da ni lekari na stažu i na specijalizaciji ne mogu više da dolaze na posao ukoliko nemaju sve elemente koji su potrebni za kovid propusnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari