Pet godina nakon najave izgradnje, projekti mostova u Novom Pazaru na uvid javnosti 1Foto: N. Kočović

Skoro pet godina nakon što je najavljena njihova izgradnja, lokalna samouprava Novog Pazara objavila je na javni uvid urbanističke projekte dva nova mosta u centru grada koji bi, kako je ranije rečeno, trebalo da finansira Turska.

Javna prezentacije, tokom koje će građani i stručnjaci moći da izvrše uvid u projekte i daju sugestije i primedbe, biće otvorena do 27. jula do 3. avgusta, posle čega će projekti biti prosleđeni Komisiji za planove.

Projekti su javno objavljeni na sajtu Grada, a ono što se iz njih može videti je da se odustalo od prvobitnog plana da se ispred zgrade Gradske uprave izgradi veliki kružni tok.

Projektom je predviđeno da prvi od dva mosta bude izgrađen iza hotela “Vrbak”, kako bi povezao Kej 37. sandžačke divizije i parking na desnoj obali Raške, a potom dalje ka Gradskoj ulici, ispod Novopazarske tvrđave.

Taj most bi trebalo da omogući nesmetano odvijanje saobraćaja kada bude srušen postojeći u centru grada, na čijem mestu bi trebalo da bude izgrađen novi, znatno širi.

Drugi most imaće tri kolovozne trake, uz jednu pešačku stazu široku osam, a drugu pet metara.

Izgradnja tih mostova dogovorena je prilikom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Novom Pazaru u oktobru 2017. godine.

Projekat, uključujući i pristupne saobraćajnice, kako je tada govoreno, vredan je oko 1,5 miliona evra koje će obezbediti Turska.

Početkom 2018. godine na tenderu, vrednom preko 11 miliona dinara, posao izrade idejni rešenja mostova poveren je kompaniji “Gramont NS”, ali radovi nikada nisu započeti, iako su iz lokalne samouprave najavljivali za proleće te godine.

Tokom posete Erdogana, dogovoreno je i da Turska finansira rekonstrukciju Hamama i izgradnju jednog obdaništa u Novom Pazaru, ali ni ti projekti nisu realizovani.

U međuvremenu, sredstvima turske kompanije “Doguš” renovirana je Hala sportova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari