Petar Škundrić: Tvrdokorni socijalista 1Foto: STARSPORT

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da je među uhapšenim demonstrantima koji su nasilno želeli da uđu u Skupštinu Srbije bio i Vladimir Škundrić, sin istaknutog funkcionera Socijalističke partije Srbije Petra Škundrića.

Dobro je poznato je da je SPS koalicioni partner Srpske napredne stranke i da očekuje da će je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvati ponovo da zajednički prave vladu.

Shodno tome potpuno je nelogično i neočekivano da sin visoko pozicioniranog člana SPS učestvuje u demonstracijama protiv vlasti u kojoj ta partija i sama učestvuje.

Takvog mišljenja je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zamerio SPS zbog učešća pojedinih njenih članova na demonstracijama ispred Skupštine Srbije nazvavši Vladimira Škundrića „tajkunskim detetom koje ima milione“.

Nakon takve Vučićeve reakcije, Ivica Dačić je smenio Petra Škundrića sa pozicije svog savetnika u Vladi.

Škundrić je pak potvrdio da je njegov mlađi sin „svaratio na demonstracije“, ali je oštro demantovao da je bio u grupi huligana koji su napali policiju ispred zgrade Skupštine.

Petar Škundrić je inače bio prvi generalni sekretar Socijalističke partije Srbije.

Od samog osnivanja SPS važio je za pripadnika krajnje leve struje u toj partiji.

Uvek je biranim rečima i sa ponosom pričao o periodu socijalističke Jugoslavije i rado koristio marksistički politički rečnik.

Stoga je bilo veliko iznenađenje što je stao na stranu novog rukovodstva SPS na čelu sa Ivicom Dačićem koje je izgubilo podršku Slobodana Miloševića, koji se u tom trenutku već nalazio u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Jula 2008. postao je ministar rudarstva i energetike Srbije sa koje je razrešen u martu 2011. godine. Učestvovao je u pisanju Deklaracije o pomirenju između SPS i Demokratske stranke.

Član je Glavnog odbora SPS i predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Rođen je 1947. godine u Gradačcu. Detinjstvo je proveo u Slavoniji, a sa porodicom se 1962. godine doselio u Beograd.

Redovni je profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Tokom studija na tom fakultetu bio je koordinator studentskog protesta 1968. godine. Bio je predsedavajući poslednjeg 15. Kongresa Saveza komunista Jugoslavije, sekretar Predsedništva SKJ i predsednik Univerzitetskog komiteta SK Beograda.

Oženjen je, otac je dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari