Koluvija pokrenuo peticiju za "rehabilitaciju konoplje": Potpis dalo preko šest hiljada građana 1Foto: M. M./ATAImages.

Predrag Koluvija, optuženi za proizvodnju više od tonu i po marihuane pred Specijalnim sudom u Beogradu, na svom nalogu na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter), podelio je peticiju za „rehabilitaciju konoplje“.

Peticija za „rehabilitaciju konoplje“ usledila je, sudeći po njegovoj objavi, nakon što je nemački parlament juče usvojio zakon kojim se dozvoljava rekreativna upotreba kanabisa.

„Mislim da je vreme da se pokažu zubi i da pokažemo šta stavrno mislimo o konoplji. Ako mogu Nemci onda možemo i mi“, napisao je Predrag Koluvija na svom Iks nalogu uz molbu da svi zainteresovani njegovu objavu podele na svojim društvenim mrežama.

U okviru samog obrazloženja peticije navodi se da potpisani građani traže od nadležnih organa Republike Srbije da zakonskim aktima „rehabilituje konoplju“ i samim tim je postave na prioritetno mesto razvoja privrede, na mesto „koje joj je oduvek pripadalo“.

Srbija je nekada bila najveći proizvođač konoplje u Evropi, podseća se u obrazloženju.

„Biljka konoplje nikada nije bila potpuno zabranjena kod nas kao u drugim zemljama, već je nestručnim propisima iskomplikovala procedure uzgoja, procedure prerade i procedure prodaje“, piše u obrazloženju.

U okviru peticije osvrnuo se i na odluku Nemačke.

„Nemačka, jedna od najrazvijenih zemalja sveta, svesna potencijala konoplje, ponovo legalizuje konoplju i proces uređivanja propisa za njen uzgoj, preradu i prodaju“, navodi se.

Kako objašnjava, Nemačka uređuje zakon i da bi zaštitila zdravlje naroda, zato što se „kvalitet i zdravstvena ispravnost ne može kontrolisati ako to zakon ne predviđa“.

„Smatramo da postojeći zakon treba urediti i poboljšati na način kako bi postao potpuno jasan za svakog pojedinca u korisničko – isporučilačkom lancu i pružio našoj privredi mogućnost da razvije sve svoje potencijale, ponovo postavši najveći uzgajivač, prepađivač i trgovac konoplje u Evropi. Posledično se tako zarađena sredstva ulažu u obnovu srpske poljoprivrede, a onda postajemo poljoprivredna supersila. Ne dozvolimo da kasnimo i ne dozvolimo da nas namagarče izmišljotinama. Za ‘rehabilitaciju konoplje’ – odmah“, zaključuje se u obrazloženju peticije koju je na sajtu peticije.com pokrenuo sam Predrag Koluvija.

PODRSKA DELA OPOZICIJE POLICAJCIMA KOJI SU OTKRILI "JOVANJICU"
foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Do objave teksta, peticiju je od juče* potpsialo nešto više od 6.300 građana, a najviše ih je iz Beograda

Podsećamo, prema optužnici, na imanju njegove firme Jovanjica pronađeno je oko 660 kilograma osušene marihuane i skanka, kao i oko 66.000 stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona, a za sve to mu se i dalje sudi.

Nemački parlament je usvajanjem zakona doneo i odluku da starijim od 18 godina bude dozvoljeno da poseduju značajne količine te lake droge, ali i naveo da će stroga pravila otežati njenu kupovinu.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mestima postaće legalno od 1. aprila.

Na javnim mestima je dozvoljeno posedovanje do 25 grama, što je količina za desetak „džointa“, a u privatnim kućama zakonska granica će biti 50 grama.

*U tekstu je naknadno promenjena vremenska odrednica zbog greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari