U predmetu „Jovanjica 2“ održano treće pripremno ročište u gotovo tri godine 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U sudu za organizovani kriminal danas je održano pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“. Nakon dve godine i devet meseci koliko je prošlo od prvog zakazanog termina za njegovo održavanje i dvadesetjednog odlaganja, ovo je tek treći put da je sudsko veće sudije Zorana Ganića uspelo da održi pripremno ročište, ali ova faza postupka još nije okončana. Pripremno ročište nastavlja se sutra

Na današnjem ročištu učesnici u postupku nastavili su sa izjašnjenjima i dokaznim predlozima, rekao je za BIRN posle pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost, advokat Veljko Delibašić, branilac okrivljenog pripadnika BIA, Branislava Radosavljevića.

„Tokom današnjeg ročišta, svoje predloge iznosili su branioci okrivljenih. Odbrana prvookrivljenog Koluvije je iznošenje svojih dokaznih predloga završila još na prošlom ročištu, sada su krenuli ostali”, rekao je Delibašić dodajući da su na današnjem ročištu bili prisutni svi okrivljeni.

Kako je za BIRN rekao advokat Ivan Bajazit, branilac prvookrivljenog Predraga Koluvije, tokom današnjeg ročišta  „troje branilaca iznosilo je svoje misli, stavove i ocene”, dodajući da o detaljima ne sme da govori.

Pripremno ročište nastavlja se sutra, a biće okončano kada svi učesnici u postupku budu izneli svoje primedbe i dokazne predloge.

Današnje pripremno ročište bilo je zakazano posle pauze od tri meseca, pošto su na prethodnom, održanom 15. novembra prošle godine, advokati okrivljenih zatražili izuzeće troje tužilaca – glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, postupajućeg tužioca Saše Drecuna i Vrhovne javne tužiteljke Zagorke Dolovac. Kako se o zahtevu za izuzeće tužioca Drecuna ranije već raspravljalo, sudija Zoran Ganić je taj zahtev odmah odbio, dok se o druga dva zahteva odlučivalo, a nakon većanja, oni su odbačeni.

Pripremno ročište koje je zakon predvideo kao fazu krivičnog postupka koja treba da olakša planiranje predstojećeg suđenja, u konkretnom slučaju pretvorilo se u njegovo otežavanje, preciznije – onemogućavanje, jer suđenje ne može da započne dok se pripremna faza postupka ne okonča.

Tokom dve godine i devet meseci, koliko je prošlo od zakazivanja prvog termina pripremnog ročišta u predmetu „Jovanjica 2“, optuženi i njihovi branioci uspevali su da zbog raznoraznih razloga prolongiraju njegovo održavanje.

Kao i prethodnih 20 puta, ni ročištu u septembru nisu prisustvovali svi okrivljeni i njihovi advokati, ali je sudija Zoran Ganić tada prvi put iskoristio mogućnost da privremeno razdvoji postupak u odnosu na okrivljene koji su odsutni, i tako omogući održavanje pripremnog ročišta.

Suđenje u predmetu „Jovanjica 2” veoma je važno, jer treba da dokaže navode iz optužnice da su pojedinci iz državnih struktura učestvovali u uzgajanju kanabisa. Naime, ta optužnica, osim Koluvije, tereti šest pripadnika BIA, policije i Vojno-obaveštajne agencije da su pomagali Predragu Koluviji tako što su mu pružali zaštitu i odavali poverljive informacije iz istraga.

Od maja 2021. pripremna ročišta odlagana su zbog najrazličitijih razloga, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. Jedno ročište bilo je otkazano zato što je traženo izuzeće zamenika tužioca Saše Drecuna. Predlog je odbijen. Jedno ročište je odloženo takođe zbog zahteva za izuzeće, ovoga puta sudije Zorana Ganića, ali je odbijen i taj zahtev.

Do prvog otkazivanja 2021. godine došlo je zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije bio otkazao punomoćje i u predmetu „Jovanjica 1”, pa je ovakav potez već tada protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka.

Pre današnjeg, pripremna ročišta održana samo dva puta – 29. septembra prošle godine i 14. juna 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari