Petrit Čolaku: Kosovska policija je zaštitila novinare 1Foto: agk-ks.org

Kosovska policija je preduzela sve neophodne mere kako bi zaštitila novinare i sprečile eventualne incidente tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu – kaže za Danas Petrit Čolaku, izvršni direktor Društva novinara Kosova.

Društvo je, dodaje, odmah je kontaktiralo nadležne „nakon pritužbi novinara srpskih medija – Insajdera, Dojče Vele i Tanjuga“.

Kolege iz DNK pitali smo da li će osuditi napade na novinare iz Srbije koji su izveštavali sa Kosova i ko je odgovoran za bezbednosne propuste, međutim, konkretne odgovore nismo dobili.

– Policija je otišla na lice mesta nakon dobijenih informacija da je ekipa novinara parkirala automobil sa srpskim tablicama, pored benzinske stanice u blizini mesta gde su se održavali protesti, na regionalnom putu Mitrovica – Skenderaj. Policija navodi da je preduzela sve preventivne mere da se izbegnu bilo kakvi incidenti, osiguravši bezbednost za sve prisutne, uključujući i navedenu ekipu novinara iz Srbije – rekao je Čolaku za Danas, dodajući da sva tri slučaja „koje su srpski novinari naveli kao incidente“, nisu u pisanoj formi prijavljeni kosovskoj policiji.

– Društvo novinara Kosova poziva sve novinare da prijave incidente i sve slučajeve u kojima im je ugrožena bezbednost ili su napadnuti radeći svoj posao. Takođe, DNK apeluje na sve predstavnike vlasti da doprinesu stvaranju bezbednog okruženja novinarima i da rasvetle sve pristigle pritužbe, kao što su opstrukcije u radu i zastrašivanja prilikom izveštavanja – naglasio je Čolaku.

Podsetimo, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Kosovu tokom proteklog vikenda napadnute su ekipe Insajdera, Dojče velea i Tanjuga.

Ekipa Insajdera napadnuta je na putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici. Učesnici protesta su opkolili automobil kada je ekipa Insajdera zaustavljena da se legitimiše. Situacija je postala sve napetija pa su čak pojedinci iz grupe, u trenutku kada je automobil krenuo, otvorili vrata i pokušali da izvuku jednu od novinarki dok su ostali okupljeni lupali po automobilu. Albanci su napali i ekipu Tanjuga u mestu Vojteš gde su ih gađali flašama, dok su reporterke Dojče velea, Sanja Kljajić i Elona Elezi, napadnute su na putu za selo Banje odakle su izveštavale o blokadama puta u znak protesta zbog posete Vučića.

Sanja Kljajić, novinarka Dojče velea koju su napali albanski demonstranti, rekla je za Danas da joj sve izgleda kao još jedna predstava u kojoj su novinari unapred bili uračunati kao kolateralna šteta.

– Plan im je bio dobar, plan je uspeo, a da je neko od novinara i ozbiljnije povređen, nije kao da bi se bilo koja od dve strane iskreno potresla. Imaju mnogo toga zajedničkog, a prezir prema medijskim slobodama je sigurno jedna od tih stvari – zaključila je Kljajić.

Dosledni u borbi za prava novinara

„U domaćim i međunarodnim izveštajima navodi se da su mediji delimično slobodni i da nivo bezbednosti novinara u regionu nije zadovoljavajući. DNK zahteva od vlasti da pojačaju aktivnosti u stvaranju boljih uslova za rad novinara. Ostaje dosledni u borbi za zaštitu prava novinara, omogućavanju nesmetanog rada i stvaranju sigurnog okruženja za slobodno i nezavisno izveštavanje“, navodi Petrit Čolaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari