PIK Bečej se nada brzom rešenju za dvorac "Fantast" 1Foto: Beta

Poljoprivredna kompanija PIK Bečej danas je saopštila da će i posle konzervacije štititi kulturno-istorijsku baštinu zatvorenog dvorca „Fantast“ koji je do sada dobrovoljno održavala.

Dvorac je kod Bečeja 1925. godine izgradio veleposednik i poslanik Bogdan Dunđerski, a sada se, po zahtevu Matice srpske, u procesu restitucije rešavaju imovinsko-pravni odnosi.

PIK Bečej očekuje da će vlasti ubrzati donošenje pravosnažne odluke u tom procesu da bi „Fantast“ dobio vlasnika i ponovo bio otvoren za posetioce.

Od okončanja stečajnog postupka 2016. godine PIK Bečej je dobrovoljno održavao dvorac, za šta je godišnje trošio po 250.000 evra.

„Kako kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture i dvorac će biti konzerviran od 1. marta“, piše u saopštenju.

PIK Bečej je dodao da će imanje i dalje imati obezbeđenje o trošku te kompanije i da je svim zaposlenima u dvorcu ponudio drugo radno mesto u okviru svog poljoprivrednog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari