Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je na vojnom aerodromu u Batajnici da je za jučerašnji međunarodni aeromiting „Batajnica 2009“ prodato oko 100.000 ulaznica, koliko ih je i štampano. „Prodali smo sve karte koje smo štampali. To je oko 100.000 karata“, rekao je Šutanovac novinarima tokom održavanja aeromitinga i izrazio žaljenje što jedan broj građana zbog saobraćajne gužve nije stigao na početak smotre.

Među mnogobrojnim domaćim političarima viđeni su i ministar policije Ivica Dačić, funkcionerka Ministarstva odbrane Velike Britanije En Tejlor, kao i mnogobrojni vojni atašei. Pravu nebesku paradu su na kraju mitinga izvela četvorica pilota Vojske Srbije iz grupe „Leteće zvezde“, koji su u avionima G-2 (galeb) izvodili letačke akrobacije.

Ulaznice za aeromiting su koštale 200 dinara za odrasle, dok je za decu, invalide i učenike sa đačkim knjižicama ulaz bio besplatan. Aeromiting je pratilo oko 250 novinara iz Srbije i inostranstva. Šutanovac je ocenio da je batajnički aeromiting, na kojem se pojavilo 150 pilota iz 14 zemalja, izuzetno predstavljanje Srbije u inostranstvu i promocija Vojske Srbije među građanima naše zemlje. Ministar odbrane je rekao da Srbija nastoji da ojača svoju odbrambenu industriju i da obnovi vazduhoplovstvo vojske.

Letačke veštine na aeromitingu pokazali su piloti Vojske Srbije, Velike Britanije, Nemačke, Češke, Danske, Grčke, Španije, SAD, Mađarske, Slovenije, Italije, Austrije, Francuske, Rumunije i Turske. Vojska Srbije je u defileu i u pojedinačnom nastupu predstavila ono čime sada raspolaže, a to su avioni Mig 29, Mig 21, Orao, G-4, Supergaleb, An-26, Utva 75 i Lasta 95, prvi avion domaće konstrukcije napravljen posle raspada SFRJ! Program vazdušne igre pilota trajao je do 17 sati.

Otvarajući smotru, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je naglasio da je današnji aeromiting najveći do sada organizovan u Srbiji. „Aktivnosti na međunarodnom planu i rezultati u reformi odbrane pokazali su da zemlja sa letačkom tradicijom kakvu ima Srbija, može i treba da organizuje ovakav aeromiting“, smatra Šutanovac.

Na samom ulazu u Batajnicu bila je saobraćajna blokada i formirane su duge kolone vozila, tako da su mnogi građani, koji su želeli da prisustvuju aeromitingu dolazili peške. Posetiocima avionske smotre za dolazak u vazdušnu luku na raspolaganju su inače bile linije gradskog i prigradskog prevoznika GSP i Lasta, koje su saobraćale po posebnom režimu.

Tako su se Batajnica i Srbija uvrstili u listu svetskih avionskih prezentacija, na kojoj je svakako na počasnom mestu Burže kod Pariza te mnogobrojni slični skupovi u Rusiji, Velikoj Britaniji, Americi i širom sveta. Samiti te vrste su demonstracija veštine pilota i mogućnosti letelica, ali su istovremeno i veliki, sofisticirani market u kome se prodaje izuzetna vojna tehnologija, po veoma visokim cenama.

Zapravo, na ovakvim susretima traje kupoprodaja skupe tehnike koja se u budžetima dugo planira, a sve u zavisnosti od stanja u državnoj kasi te od planova ministarstva odbrane. To su poslovi čija se vrednost izračunava u milijardama dolara, što je jedino uporedivo sa naftnom, prehrambenom ili turističkom privredom. Uvek je vojna vazduhoplovna industrija bila ta koja je ovladavala nekom tehnologijom, koja se kasnije primenjivala u civilnim ili svemirskim programima budućnosti. Tako je to i danas.

Strast sa kojom su Beograđani išli na aeromiting najbolje ilustruju jučerašnje slike sa zakrčenih ulica u centru grada i kolone ljudi koje su se mogle videti kod Nove Galenike i oko Batajnice, koji su pešačili prema aerodromu. Među preko sto hiljada gledalaca sa plaćenom kartom bilo je mnogo dece, koja su raširenih očiju upijala svaki pokret naših vojnih pilota, kao i onih koji su sa svojim letelicama došli iz inostranstva. Posebno su se pratili nastupi supersoničnih aviona Fantom -16, a nemalo se očekivalo i od Gripena, Si harijera (sa vertikalnim uzletanjem) i ruskih helikoptera najnovije generacije.

Tako preko aero-ponude u Batajnici Vojska Srbije, a prvenstveno državna vazduhoplovna industrija, koja je gotovo bila na izdisaju, ponovo ističu visoke ciljeve, koje su jednom već ostvarivali. Ne treba smetnuti s uma činjenicu da je pred raspad SFRJ prihod od prodaje vojnog naoružanja u toj bivšoj državi dostizao i sedam milijardi dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari