Gradska Toplana u Pirotu spremno dočekuje novu grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra, ali sa još uvek velikom nepoznanicom oko cene mazuta i cene grejanja. U toku je remont svih kotlarnica u gradu. Radovi će biti završeni do kraja ovog meseca, a već početkom oktobra očekuju se prve tople probe radijatora u stanovima i poslovnim prostorijama.

Direktor Toplane Radovan Nikolićkaže za Danas da je u toku leta, pored redovnog remonta postojenja u gradskim kotlarnicama, ovo preduzeće radilo i na proširenju daljinskog sistema grejanja i priključenju novih korisnika na toplovod.

– Letos smo uradili tri investicije. Najznačajnija je svakako priključenje zgrade Pošte na toplovodnu mrežu. U toku je montiranje podstanice i za najkasnije za sedam dana Pošta bi trebalo da se priključi na sistem daljinsklog gejanja. Rečje o 2.400 metara kvadratnih grejne povšine u zgradi koja se nalazi u centru grada. Radove je finansiralo JP PTT Srbije. Do sada se Pošta grejala preko sopstvene kotlarnice. Pored toga, u Takovskoj ulici jednu od stambenih zgrada koja je u izgradnji smo takođe priključili na toplovod. Vrednost ove investicije je oko tri miliona dinara, u pitanju je oko 900 metara kvadratnih grejne površine. Uradili smo i toplovod u dužini od 500 metara u Dragoševoj ulici u centru grada na koji će biti priključene pojedine stambene zgrade. Vrednost radova je šest miliona dinara – kaže Nikolić.

Pirotska Toplana, sa još pet toplana u Srbiji, našla se u programu nemačke organizacije KfW koja finansira rehabilitaciju lokalnog sistema grejanja. Pirotska Toplana dobila je 2,5 miliona evra, pri čemu je dva miliona evra takozvanog „mekog“ kredita. Rok otplate je 12,5 godina, grejs period je 2,5 godine, a kamata na godišnjem nivou je 2,5 posto.

– U okviru tog programa rekonstruisaćemo i postojeću toplovodnu mrežu u naselju ATP koja je stara oko 40 godina. Dužina toplovoda je 1.200 metara. Ova finansijska sredstva biće iskorišćena za kompletnu rekonstrukciju određenih podstanica i kotlarnica i opreme koja su stara više od 30 godina. Očekujemo i kotao od 3,5 megavata za kotlarnicu Češalj koji će biti dopremljen iz Nemačke – kaže Nikolić.

Daljinsko grejanje u Pirotu koristi 20 odsto stanovnika. Do sada cena grejanja po metru kvadratnom stambene površine bila je 40 dinara, što je bilo i najjeftinije grejanje u Srbiji.

– I pored enormnog poskupljenja mazuta, cena grejanja za sada ostaje ista. Došlo je do jednog nesklada između cene mazuta i grejanja, što nam itekako otežava rad. Mi nemamo uticaja na cenu grejanja. Asocijacija toplana u Srbiji pregovara sa Jugopetrolom oko cene mazuta. Treba da se potpiše i protokol kojim bi se toplanama ponudila takva cena mazuta s kojom bi nekako pokušali da se uklopimo i koliko toliko nesmetano radimo u predstojećoj grejnoj sezoni. Očekujemo da se taj protokol potpiše što pre. U ovom trenutku ni jedna toplana u Srbiji nije u situaciji da preuzme mazut iz skladišta i dopremi ga do svojih rezervoara. Za razliku od ranijih godina, ni naša Toplana nema rezerve mazuta za početak nove grejne sezone. I mi čekamo novu cenu mazuta – kaže direktor JP Gradska toplana u Pirotu, Radovan Nikolić.

Grejanje na drva

Piroćanci, koji se uglavnom greju na drva i ugalj, ovih dana se intenzivno pripremaju za grejnu sezonu. Većje postalo uobičajeno da u septembru drva poskupe. Metar kubni bukovine sa 2.000 skočio na 2.200 dinara, dok za cer treba izdvojiti 2.400 dinara. V ećina Piroćanaca tek sada kupuje ogrev, jer kako su rekli, troškovi su veliki, pa se ogrev uglavnom nabavlja u poslednjem trenutku. – Grejem samo jednu od prostorija u kući i kupio sam 15 metara bukovine. Valjda će nam biti dosta – kaže jedan od Piroćanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari