Pitanja o porodici biće protivzakonita 1Foto: Ministarstvo građevinarstva

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji se „posebno bavi ekonomskim osnaživanjem žena, predstavlja krovni akt, ustav rodne ravnopravnosti“, i očekuje da će u naredne dve nedelje biti na sednici Vlade Srbije.

Ona je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekla da „taj zakon prepoznaje prevenciju u oblasti rodno zasnovanog nasilja“. Prema njenim rečima, zakon će propisati šta je sve potrebno da se uradi kako bi se smanjilo nasilje nad ženama i decom, porodično ili partnersko nasilje.

Mihajlović je rekla da je ovaj zakon „važan za svakog muškarca i ženu u našoj zemlji, za svaku devojčicu i dečaka, dotiče sve sfere društvenog, ekonomskog i političkog života“.

Prema njenim rečima, ovaj zakon ne pravi razliku između privatnog i državnog sektora.

Istakla je da se pitanje rodne ravnopravnosti, realizacija i implementacija zakona, odnosi na sve u našoj zemlji, podjednako na male, srednje i velike subjekte, privatne ili državne.

Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti predviđa i zabranu traženja podataka o ličnom i porodičnom životu i planovima prilikom zapošljavanja.

„Kada zakon bude usvojen, ukoliko želite negde da se zaposlite zakonom će biti zabranjeno da treba da priložite sliku, da se od vas traži kakav treba da bude vaš fizički izgled ili da vas bilo ko od potencijalnih poslodavaca pita da li ćete imati decu, kada ćete se udati, da li ste udati. To su stvari koje su zakonom zabranjene, kao što je u svim zemljama oko nas“, istakla je Mihajlović.

Za pojedince i privredne subjekte koji ne budu primenjivali zakon predviđene su kazne od 500.000 do milion i po dinara.

Mihajlović je podsetila da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti deo Akcionog plana za Poglavlje 23 i trebalo bi da bude usvojen u prvih 100 dana rada Vlade premijerke Ane Brnabić.

Ona je istakla da zakon nije pitanje jednog ministarstva, kao i da ne postoji ni jedno jedino ministarstvo koga se on ne tiče, a moraće da sprovode i lokalne samouprave.

Zakonom je, između ostalog, propisano uvođenje SOS telefona, predviđena je obaveza poslodavaca da rade na uspostavljanju rodnog balansa, odnosno većeg zapošljavanja manje zastupljenog pola, zaštita zaposlenih i uživanje svih prava
usled odsutnosti zbog trudnoće i roditeljstva, integrisanje materije rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja u obrazovni sistem.

Mihajlović je rekla da je oko ovog zakona postignut „širok društveni konsenzus“, ali je dodala da još nemaju pozitivno mišljenje Ministarstva rada i Ministarstva odbrane.

Ministraka je  danas sa Stivenom Ndeagvom, novim šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji i izrazila uverenje da će ta kancelarija nastaviti da podržava reformske politike unapređenja i promocije rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, istakla značaj osnivanja regionalne kancalarije za rodnu ravnopravnost.

Mihajlović je navela da je u poslednje dve i po godine, ravnopravnost postavljena kao prioritet strukturnih reformi i politike države i da je urađeno mnogo na unapređenju položaja žena. Ona je podsetila da je usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, izrađen Indeks rodne ravnopravnosti, uvedeno rodno odgovorno budžetiranje.

Pripremljen je zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla odličnu saradnju sa Svetskom bankom i izrazila uverenje da će kancelarija na čelu sa novim šefom nastaviti da podržava reformske politike kojima se unapređuje i promoviše rodna ravnopravnost u Srbiji.

Ndeagva je čestitao Mihajlović na postignućima koje je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti i istakao da će Svetska banka nastaviti da podržava Vladu na tom putu. On je izrazio spremnost da regionalnim projektima pomogne i rad buduće regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost.

Prema njegovim rečima, cilj je osnaženja žena na tržištu rada u mogućnostima za napredovanje i da se na taj način doprinese ekonomskom rastu zemalja regiona.

Vaša podrška u jačanju međusektorske saradnje nam je od velike važnosti, dodao je Ndeagva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.