Pivske flaše i prazne stolice “čuvaju" mural Ratka Mladića 1Foto: Jelena Diković

Umesto dvojice mladića koji su prethodnih dana nadgledali i čuvali mural Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, danas smo zatekli dve prazne stolice, desetak praznih pivskih flaša, nekoliko praznih plastičnih kutija u kojima je bila hrana za “hrabre desničare” i golubove koji su “šetkali” ispred murala.

Između dve prazne stolice nalazi se jedna barska, koja je pocepana, i koja mladićima služi kao stočić, jer su na njoj prazne flašice vode. Ispod jedne od stolica je crni ranac, a ispod prozora stana na prvom spratu te zgrade okačena je srpska zastava, kao i na banderi prekoputa murala.

Građani kao da su sad već navikli na sve što se dešavalo prethonih 15 dana, pa retko ko i baci pogled na Mladićev lik, koji i dalje stoji u centru Beograda i pored nekoliko pokuašaja da se mural uništi.

Pivske flaše i prazne stolice “čuvaju" mural Ratka Mladića 2
Foto: Jelena Diković

Podsetimo, javni skup brisanja Mladićevog murala, koji je bio zakazan za 9. novembar zabranio je MUP pod izgovorom da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira. Čak se oglasio i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je najavu “krečenja fasade” nazvao “licemernm, podlom i zlom namerom”.

Ipak, aktivistkinje za ljudska prava Jelena Jaćimović i Aida Ćorović su tog 9. novembra bacile nekoliko jaja na mural zbog čega su brutalno privedene. Priveli su ih navodno policajci u civilu, koji se tom prilikom nisu identifikovali kao službena lica, pri čemu su upotrebili prekomernu fizičku silu.

Dan nakon privođenja Jaćimović i Ćorović, Đorđo Žujović iz Socijademokratske partije Srbije Rasima LJajića, bacio je belu farbu na mural, ali su je nepoznate osobe istog dana skinule.

Neko je potom bacio i crnu farbu, ali je i ona skinuta sa murala.

Posle skupa “Mural mora pasti” koji je održan 13. novembra, dvojica nepoznatih mladića oteli su od Žena u crnom i zapalili transparent “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

U međuvremenu, prostorije Inicijative mladih za ljudska prava ispisane su porukama podrške Ratku Mladiću, a kod murala su potom osvanula još dva -četničkom komandantu Draži Mihailoviću i vojvodi Živojinu Mišiću.

Takođe, nepoznate osobe iscrtale su grafite sveta Srebrenice uz natpis “Pamtimo” po centru Beograda, a nalepnice “Ratko Mladić osuđen za genocid” pojavile su se u srpskoj prestonici, kao i u Novoma Sadu i Pančevu.

Mlada Vojvodina postavila natpis “Bulevar Ratka Mladića” na jednoj divljoj deponiji u Petrovaradinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari