Severna Koreja razmestila je još jednu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu, javila je juče južnokorejska agencije Jonhap, pozivajući se na zvanične izvore u Seulu. Ministarstvo odbrane Južne Koreje ipak nije potvrdilo ovu informaciju.


„Saopšteno je da je Severna Koreja premestila početkom sedmice dve rakete srednjeg dometa tipa 'musudan' na istočnu obalu, gde ih je postavila za lansiranje“, navodi Jonhap. Raketa „musudan“, koja je predstavljena tokom vojne parade 2010, u teoriji ima domet od 3.000 kilometara, odnosno mogla bi da pogodi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi da ima domet i od 4.000 kilometara, odnosno mogla bi da dosegne do ostrva Guam na Pacifiku, gde se nalaze američke vojne baze. Neimenovani južnokorejski zvaničnik, kako navodi Jonhap, rekao je da Pjongjang spreman da ispali rakete bez upozorenja.

Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il-Sung, osnivač severnokorejskog komunističkog režima koji je umro 1994. godine. Severna Koreja je juče predložila Rusiji da razmotri evakuacije u Pjongjangu. äZa sada smo u procesu donošenja odluke“, rekao je portparol Ambasade Denis Samsonov, dodajući da se „ne dešava ništa vanredno“ i da „ambasada radi normalno“.

Prema pisanju Asošijetid presa, prenosi Beta, poslednji izlivi agresivnog ponašanja Severne Koreja, pružaju SAD retku priliku da izgradi bolje odnose sa Kinom i revitalizuje azijsku politiku predsednika Baraka Obame. Pozivajući se na reči tvorca te politike, bivšeg pomoćnika državnog sekretara Kurta Kembela, AP navodi da je došlo do suptilne promene u razmišljanju kineskih vlasti nakon poteza Severne Koreje.

Inače, hakeri su u četvrtak napali najmanje dva internet sajta pod upravom vlasti Severne Koreje i lideru Kim Džong Unu docrtali praseću njušku i tetovažu Miki Mausa. Ispod ove fotomontaže priložen je tekst: „Preti svetskom miru interkontinentalnim balističkim projektilima i nuklearnim oružjem/ rasipa novac dok njegov narod gladuje do smrti“.

á U saopštenju, koje navodno potiče od Anonimnih, međunarodne grupe hakera-aktivista, navodi da su je ova grupa upala u 15.000 korisničkih naloga na Uriminzokiriju i još jednom sajtu pod kontrolom Pjongjanga. Severna Koreja je otvorila Tviter nalog 2010. i on ima više od 13.000 sledbenika.

Podsetimo, Severna Koreja saopštila je u četvrtak da je njena vojska dobila dozvolu vlasti u Pjongjangu da „manjim, lakšim i raznovrsnim“ nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države. S druge strane, iz Vašingtona je navedeno da će zaštita regiona biti pojačana razmeštanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

Ipak, uprkos ratobornoj retorici Severne Koreje, većina analitičara ne očekuju nuklearni napad i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački za čitavu tu zemlju. Eksperti za atomsko oružje smatraju da Pjongjang još nema mogućnost da lansira nuklearne bojeve glave.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao da „neki od poteza koje su Severnokorejci povukli predstavljaju vrlo jasnu opasnost i pretnju interesima naših saveznika, počev od Južne Koreje i Japana, i direktnu pretnju SAD u vezi sa našom bazom na Guamu, Havajima i sa zapadnom obalom Amerike“, rekao je Hejgel.

General Džejms Truman, američki komandant u Južnoj Koreji, izjavio je da je situacija na Korejskom poluostrvu ônestabilna i opasnaö. On je u intervjuu za Ej-Bi-Si vesti rekao da je retorika Pjongjanga u poslednje vreme äopasnaö, ali je dodao da vojska veoma dobro upravlja situacijom, äjer smo mi, na ovoj strani linije, veoma smireni i puni samopouzdanjaö.

Kineska armija podigla je borbenu gotovost i trenutno se prave planovi za hitno reagovanje zbog izuzetno visokih tenzija i mogućnosti da dođe do ratnih sukoba na Korejskom poluostrvu, preneo je DPA.

Severna Koreja ne dozvoljava radnicima iz južnog suseda da uđu u zajedničku industrijsku zonu Kesong. Svim kompanijama je naloženo da do 10. aprila napuste tu zonu, koja se nalazi na teritoriji Severne Koreje i simbol je međukorejske saradnje uprkos višegodišnjem pogoršavanju odnosa. Fabrike u Kesongu pokreću južnokorejski kapital i znanje, a posao obavljaju severnokorejski radnici.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu

Almati – U Kazahstanu je juče počela nova runda pregovora predstavnika Irana i svetskih sila o iranskom nuklearnom programu. Neimenovani zvaničnici koji učestvuju u pregovorima rekli su da se sastanak održava u jednom hotelu u Almatiju, kao i da će razgovori biti nastavljeni i danas. U pregovorima sa Iranom učestvuju pregovarači SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke. Glavni iranski pregovarač Said Džalili zatražio je uoči sastanka da velike sile priznaju pravo Irana da obogaćuje uranijum. Pregovarači sa zapada zahtevaju da Teheran zatvori postrojenje za obogaćivanje uranijuma Fordo, za koje se veruje da je van domašaja u slučaju vojne intervencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari